Raden Ajoe Moortiningroom
Forum › Forums › Restricted content › Ik zoek informatie over… › Raden Ajoe Moortiningroom
- This topic has 5 replies, 3 voices, and was last updated 4 years, 9 months ago by Frammes.
-
AuthorPosts
-
24 January 2020 at 13:49 #11057FrammesParticipant
Mijn oma vertelde mij ooit: “Mijn oma was een Indische prinses en ze heette Raden Ajoe Moortiningroom”. Leuk om te horen als je 16 jaar bent, maar verder heb ik er nooit veel meer aandacht aan besteed.
Nu ik vele jaren later de stamboom aan het uitzoeken ben kwam ik ook Raden Ajoe weer tegen. Over haar leven ben ik inmiddels heel wat aan de weet gekomen, maar helaas niets over de familie en afkomst van Raden Ajoe Moortiningroom op Java zelf. “Raden Ajoe” doet inderdaad vermoeden dat ze van Indische adellijke afkomst is. In dat geval zou dat toch ergens terug te vinden moeten zijn? In elk geval is mijn vraag of iemand mij daarbij op het goede spoor kan zetten of eventueel al bekende informatie of zijn/haar visie met mij zou willen delen.
Dit is wat ik van Raden Ajoe Moortiningroom weet:
Ze zou geboren zijn op 15 oktober 1837 in Ngawi, Java.
Toch kom ik ook soms 1850 en 1851 tegen als geboortejaar, dus er is twijfel. Op delpher.nl wordt ze genoemd in een artikel in de Indische Courant uit juni 1936 dat over (bijna) 100-jarigen gaat. In dat geval zou 1837 wel kloppen.In 1883 is ze in Madioen met Paulus Justus Siedenburg (1824-1892) getrouwd. Ze hadden toen al 3 kinderen: Maria (1876-1919, geb. Probolinggo), Adam (1881-1914, geb. Pasoeroean) en Anna (1882-1955, geb. Pasoeroen) Siedenburg.
Paulus Justus Siedenburg heeft bijna 30 jaar in Nederlands-Indië gezeten. Hij was landmeter en uiteindelijk Ingenieur 1e klasse bij de Waterstaat N.I.
Hij was eerder getrouwd met Cornelia Johanna Margaretha Renardel de Lavalette (1825-1868) en met haar woonde hij in Muntok (Banka). Ze hadden één dochter: Cornelia Johanna Margaretha Siedenburg (1848-1881). Na de dood van zijn vrouw in 1868 vertrok Paulus naar Java waar hij Raden Ajoe Moortiningroom moet hebben leren kennen.In 1884 ging Paulus met pensioen en verhuisde het gezin naar Groesbeek. Hij overleed in 1892. Raden Ajoe vertrok uit Groesbeek en heeft daarna nog in Arnhem, Amsterdam (bij oudste en getrouwde dochter Maria) en Apeldoorn (bij jongste dochter Anna) gewoond. In 1908 vertrok Raden Ajoe naar Java en dochter Anna kwam iets later. Anna was aangesteld als lerares Engels op de HBS in Malang en vermoedelijk was dit de reden van de terugkeer naar Java. Van Anna is bekend dat zij zeer actief was bij de (meisjes) padvinderij in Malang. Helaas heb ik geen enkele foto van haar.
Moeder en dochter zullen waarschijnlijk in Malang samen hebben gewoond totdat Raden Ajoe op 22 april 1940 in Malang overleed en begraven werd op de Soekoen begraafplaats in Malang. Een foto van de grafsteen heb ik op Pentalpha gevonden (met dank aan Rob van de Ven Renardel de Lavalette die in 1998 deze foto’s heeft gemaakt). Het graf is inmiddels hoogstwaarschijnlijk geruimd.Heel hartelijk dank alvast voor eventuele informatie en het meedenken!
24 January 2020 at 14:33 #11058FrammesParticipantDeze foto van Raden Ajoe Moortiningroom is gemaakt in 1905 toen zij bij haar oudste dochter Maria in Amsterdam woonde.
29 January 2020 at 17:33 #11082Rob DumasParticipantRaden Ajoe Moortiningroom en haar echtgenoot worden genoemd in het artikel van Roel de Neve getiteld “‘Oma was een prinses uit de Kraton’ – Verbintenissen van Europese mannen met inheemse vrouwen van ‘stand’ in De Indische Navorscher deel 31 jaar 2018 blz. 46. De noot die is geplaatst achter het huwelijk van Raden Ajoe Moortiningroom te Madioen in 1883 vermeldt dat in haar overlijdensakte staat dat zij was geboren te Ngawi en 89 jaar oud was bij haar overlijden te Malang in 1940. Dit volgens de geraadpleegde bron dat is http://www.roosjeroos.nl
Op blz. 44 van datzelfde artikel wordt vermeld dat “Raden Ajoe – hogere adellijke titel voor gehuwde vrouw (dochters van de inheemse vorsten” is.
Indien zij inderdaad was geboren in 1837 dan was zij bij de geboorte van haar eerste kind uit de relatie met haar Europese partner in 1876 29 jaar oud, en dat is tamelijk oud voor een inheemse vrouw. Inheemse vrouwen huwden in die tijd meestal op jonge leeftijd van 16, 17 of 18 jarige leeftijd en kregen op jonge leeftijd kinderen.Haar titel Raden Ajoe kan erop wijzen dat zij eerder gehuwd moet zijn geweest met een man van hogere adellijke afkomst naar ik vermoed zou ze eerst gehuwd kunnen zijn geweest met een regent die de titel draagt van Adipati of Patih. Na zijn overlijden zal ze haar Europese man hebben ontmoet en met hem zijn gaan samenleven. Voor een vrouw van hogere adellijke afkomst past het eigenlijk niet om eerst samen te leven met een Europese man en niet eerst met hem te trouwen. Dat vind ik vreemd. Het kan zijn dat zij in een situatie verkeerde die haar ertoe dwong om te accepteren dat zij met een Europese man zou gaan samen leven. Zij kon niet anders.
Indien zij met een Javaanse Regent Patih/Adipati was gehuwd dat zou betekenen dat zij zelf ook uit een Javaanse regentenfamilie afkomstig zou kunnen zijn. Aangezien zij was geboren in Ngawi en met haar Europese man was gehuwd in Madioen in 1883, zou haar directe familie woonachtig kunnen zijn in de omgeving van Ngawi en/of Madioen.
Dat haar geboorteplaats Ngawi is, sluit in ieder geval uit dat zij een dochter zou kunnen zijn van de Sultan of Soesoehoenan van Djogjakarta of een dochter zou zijn van de Mangkunegara van Solo of Soerakarta.
Denk er eens over na om DNA onderzoek te verrichten. Met de resultaten van dat DNA onderzoek kunnen wellicht familieleden van haar in Indonesië worden gevonden.
Succes met de verdere zoektocht.
Groet, Rob Dumas- This reply was modified 4 years, 9 months ago by Rob Dumas.
4 February 2020 at 16:03 #11104Kevin IGVParticipant(reactie namens Françoise door webmaster K. Felter)
Beste Rob,
Heel hartelijk dank voor je informatie. Door een foto van haar grafsteen en jouw benadering van haar leeftijd aan de hand van het geboortejaar van haar eerste kind (Maria in 1876) acht ik de kans ook klein dat Raden Ajoe in 1837 geboren zou zijn. Ze zou dan zelfs 39(!) jaar oud zijn geweest en dat lijkt mij inderdaad te oud voor die tijd en cultuur. Volgens de website http://www.wiewaswie.nl en http://www.openarch.nl wordt desondanks vermeld dat zij op 15 oktober 1837 in Ngawi, Java is geboren. Zo ontstaat dus de verwarring….
Op een foto van de grafsteen (met dank aan http://www.pentalpha.nl) is nog net te zien dat zij op 15 oktober 1850 geboren is. Bij overlijden zou zij dan 89 jaar zijn geweest en dat is precies wat in de overlijdensakte staat zoals op roosjeroos.nl is te vinden. Ze zou dan ook op 26-jarige leeftijd zijn getrouwd en dit klinkt mij redelijk in de oren, ook al trouwden Javaanse vrouwen doorgaans op jongere leeftijd.
Je stelt DNA onderzoek voor. Kun jij (of iemand anders) mij hierin adviseren? Zo zie ik b.v. regelmatig een advertentie van MyHeritage. Is dat wat? Mijn moeder (89) leeft ook nog. Ik vraag mij af of haar DNA nauwkeuriger is voor de bepaling van de Indische roots. Wie weet daar meer over?
Verder vraag ik mij af of het zinvol is om een keer naar Java te gaan om daar in de registers van Ngawi of een andere plaats te duiken. Ik heb geen idee of dat zomaar kan en of ik daar überhaupt informatie vindt over de afkomst en familie van Raden Ajoe en of zij eerder getrouwd is geweest. Wie kan mij vertellen of er een kans dat ik daar iets aantref wat nu nog niet gedigitaliseerd is en online staat? Elk advies is meer dan welkom.Françoise
4 February 2020 at 17:44 #11106Rob DumasParticipantHi Francoise,
De expert op het gebied van DNA onderzoek bij onze vereniging is de IGV secretaris Maarten Fornerod. Aan hem zou jij jouw vraag over DNA moeten stellen. Op de rubriek Forum is er ook een afdeling van Indisch DNA waar jij jouw vraag kan stellen.
Omdat Raden Ajoe Moortiningroom niet van Europese afkomst is, zijn haar geboorte gegevens niet opgetekend bij de Burgerlijke Stand van Ngawi. Er is dus geen geboorteakte van haar.
Wat misschien wel kan, is om haar huwelijksakte van 1883 opgemaakt bij de Burgerlijke Stand van Madioen in te zien. Misschien worden haar ouders daarin vermeld, maar misschien ook niet. Het lijkt erop dat de gegevens van de Burgerlijke Stand van Madioen niet zijn gedigitaliseerd. Het is ook niet zeker dat de gegevens van de Burgerlijke Stand van Madioen van het jaar 1850 nog steeds voor handen zijn.
Het lijkt mij het beste voor jou om eerst maar over te gaan op DNA onderzoek. Vraag Maarten Fornerod om advies welke weg jij hierbij het beste kunt bewandelen.
Groet,
Rob6 February 2020 at 14:59 #11139FrammesParticipantBeste Rob,
Dank je wel voor je informatie. Ik ga contact opnemen met Maarten.
Mvg,
Françoise -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.