Index op de microfilms

Voor de digitalisering zijn onder andere Leo Janssen begonnen met het vastleggen van de inhoud van een aantal microfilms die aanwezig waren bij de FHC te Amsterdam. Het voordeel hiervan is dat we exact weten welke registers op een microfilm staan. Aangezien het voor de digitalisering bijzonder arbeidsintensief was om deze informatie te verzamelen is het beperkt gebleven tot een indrukwekkend aantal van 48 microfilms.

Uiteraard bezit de LDS veel meer dan de eerder genoemde 48 microfilms met betrekking tot de burgerlijke stand van Nederlands-Indië. Daarnaast kunnen we door de digitalisering nauwkeuriger vaststellen op welke positie (fichenummer) een register begint. Kortom zoveel informatie en we weten niet wat er wel of niet is. Vanuit de vereniging wilden we hier iets mee doen. Door meer zicht te geven op de inhoud van de microfilms kan de onderzoeker efficiënter en gerichter zijn speurtocht voortzetten tenslotte.

Het is flinke klus geweest om dit doel te bereiken. In anderhalf jaar tijd heb ik honderden microfilms doorlopen, duizenden registers bekeken en de nodige informatie genoteerd (met enkele hints van Leo Janssen en Ron van der Wal). Gezien de enorme hoeveelheid gegevens die ik in relatief korte tijd heb verwerkt, kan ik niet uitsluiten dat er enkele foutjes ingeslopen zijn.

Ik doe hierbij een beroep op eenieder om correcties door te geven. Daarnaast zijn er ongetwijfeld nog films die ik over het hoofd heb gezien en de kerk staat ook niet stil, wederom ik hoor het graag.

Dennis

  1. Index LDS microfilms
  2. Verfilmde plaatsen in Indonesië – uitgebreide lijst links openen pagina op LDS website
  3. Microfilms fysiek aanwezig bij FHC’s in Nederland – niet altijd al gedigitaliseerd, Amsterdam en Leeuwarden