Een uitverkochte eerste Indische Roots Expertisedag, georganiseerd door de Indische Genealogische Vereniging (IGV) en Stichting Zieraad in samenwerking met het CBG|Centrum voor familiegeschiednis trok afgelopen zaterdag 28 september meer dan 110 bezoekers naar het Nationaal Archief in Den Haag. Bezoekers waren afkomstig uit het hele land en volgden o.a. workshops over Indonesisch-Chinese genealogie, Indisch DNA, familieverhalen en oral history. Dankzij de combinatie van 25 betrokken vrijwilligers, zes workshops, een informatiemarkt en de mogelijkheid om op speed date te gaan bij tien experts, gingen bezoekers met nieuwe informatie naar huis waarmee ze verder kunnen met hun persoonlijke zoektocht naar hun Indische afkomst en identiteit.
De dag begon met een keynote lezing van Madelon Djajadiningrat over het leven in en rondom de Javaanse Kraton, vanuit het perspectief van de Javaanse vrouw. De tekst van deze lezing, die een unieke inkijk in dit leven bood, zal binnenkort door de IGV worden gepubliceerd.
Het was voor het eerst dat genealogisch onderzoek, oral history en uitwisseling van persoonlijke (familie)verhalen samenkwamen. Het bleek een vruchtbare kruisbestuiving. Vooral de familieverhalen van jongeren die eerder deelnamen aan de Tracing Your Roots middagen maakten indruk. Door persoonlijke verhalen toe te voegen aan stamboomgegevens, worden deze tot leven gewekt; komen mensen in contact met wie hen voorging, waardoor ze beter kunnen bepalen wie ze zijn en waar ze naartoe willen. Een realisatie die bij sommige bezoekers heel wat emoties losmaakte.
Ook IGV lid Peggy Tan vond het een geweldige dag. “Goed georganiseerd. Een heerlijke lunch voor de inwendige mens. Veel zinnige, nieuwe contacten gemaakt.” Ze heeft twee workshops bijgewoond: Oral History van Yvette Kopijn (“wat een energie geeft deze vrouw en wat een warmte”) en Chinees-Indonesische genealogie van Tjabring van Egten. “Ik zat voordat ik de workshop volgde op een dood spoor wat betreft de Chinese tekens op het graf van mijn opa. Tjabring vertelde dat na overlijden van een Chinees zijn naam soms werd veranderd op het graf, zodat de boze geesten de persoon in kwestie niet konden vinden. Dat kan dus verklaren waarom ik op een dood spoor liep.” Samenzijn, saamhorigheid, herkenning, zo vat Peggy de dag samen.
Een andere deelnemer: “Behalve dat ik een schat aan algemene informatie heb gekregen, heb ik ook een echt voor mij persoonlijk belangrijk document gevonden dat ik nu op een USB stick mee naar huis neem.”
Standhoudster Astrid Serkei van Vertellen voor Later zegt: “Velen gesproken, allen nieuwsgierig naar hun familieverhalen, maar angstig om het gesprek aan te gaan. En dat terwijl de tijd hen op de schouders tikt. Het waren emotionele gesprekken, met als uitkomst: voorzichtig beginnen en laag voor laag het Indisch zwijgen doorbreken.”
IGV lid Jacqueline Poll-Huizer: “Aan het eind van de dag borrelde mijn hoofd vol ideeën om verder te gaan met mijn onderzoek naar Indische voorouders. Want naast het bijwonen van de workshops heb ik ook met verschillende mensen gesproken en daar ook weer tips van gekregen. Zeker voor herhaling vatbaar.”
Simone Berger vat samen: “Een dag vol informatie met korte lezingen, gesprekken met specialisten en workshops die er voor zorgden dat de aanwezigen eind van de middag enthousiast en geïnspireerd naar huis gingen. Aan de hand van een korte vragenlijst en een tijdsbalk verzorgden Armando en ik een workshop. Het zal mij niet verbazen als deze dag in 2020 herhaald wordt.”
Uiteraard kijkt onze voorzitter Arthur Fickel tevreden terug. “Dit was de eerste Indische Roots Expertisedag. Helaas hebben we mensen moeten teleurstellen, omdat de dag een week van tevoren vol zat. Na afloop hebben we veel reacties van bezoekers ontvangen die op een dag als deze hadden gewacht. We kijken uit naar de tweede Indische Roots Expertisedag en hopen dan ook de mensen die dit jaar niet konden komen blij te maken.
Een kleine impressie van de dag in foto’s