Reprise Voormoeders Workshop tijdens de Tong Tong Fair

0
1078

Vanwege het succes van de uitverkochte workshop Hoe vind ik mijn Indonesische voormoeder: Archieven, Verhalen en DNA tijdens de Indiëherdenking is er een reprise op zondag 11 september aanstaande bij het CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis in Den Haag. Op de afsluitende dag van de Tong Tong Fair. Dat komt goed uit, want deze locatie ligt vlakbij het Malieveld, waar de Tong Tong Fair gehouden wordt.

Bovendien is er op de Tong Tong Fair, aansluitend, om 14:00 in Studio Tong Tong, een paneldiscussie rond het thema Voormoeders met Suze Zijlstra, Reggie Baay, Lara Nuberg en Yvette Kopijn.

Hoe vind ik mijn Indonesische Voormoeder: Archieven, Verhalen en DNA

  • Plaats: Fruinzaal, CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis / Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, 2595 BE Den Haag
  • Tijd: Zondag 11 september 2022, 11:30-13:00, inloop vanaf 11:15.
  • Bereikbaarheid: Het Nationaal Archief ligt naast station Den Haag Centraal. De dichtstbijzijnde parkeergarage is Q-Park CS New Babylon.
  • Last minute aanmelden, wellicht is er nog een plekje, via voormoeders@igv.nl.

Programma:

11:15 Deuren open

11:30-11:45 Introductie door Hélène Opatja van het CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis

11:45-12:30 Workshop met Suze Zijlstra, Yvette Kopijn en Maarten Fornerod

12:30-13:00 Informatie, meet & greet sprekers

Suze Zijlstra is historisch onderzoeker en auteur (De Voormoeders, 2021), Yvette Kopijn is verbonden aan de Stichting VerhalenOverLeven en initiatiefneemster Tracing Your Roots, Maarten Fornerod is secretaris Indische Genealogische Vereniging, biomedisch onderzoeker en publicist over o.a. gezondheid en Indonesische familiegeschiedenis.

De Workshop

Wat weten wij eigenlijk van onze Aziatische voormoeders? Een naam, een vergeelde foto, misschien een anekdote. Toch is zij vaak de sleutel tot het begrijpen van onze familiegeschiedenis. Terecht staat zij meer en meer in de belangstelling, maar toch: het lijkt alsof niet meer dan een tipje van haar sluier is opgelicht.

Vaak kennen wij haar geboortenaam niet, noch die van haar ouders, noch haar geboorteplaats. Omdat zij niet werd geregistreerd in de burgerlijke stand van Nederlands-Indië. En als dat wel zo was staat er: gegevens onbekend. Is er dan helemaal geen informatie te vinden? Zeker wel. We moeten alleen op een andere manier zoeken.

In deze workshop leert u hoe.

Verhalen – Yvette Kopijn neemt u mee in het verhaal van haar eigen Indonesische voormoeders en die van ons 10,000 Voormoeders project. Ze laat zien hoe belangrijk mondeling overgeleverde verhalen kunnen zijn in onze zoektocht naar onze inheemse voormoeders.

Archieven – Suze Zijstra neemt u mee in de archieven. Daar is veel meer over onze Indonesische voormoeders te vinden dan de meeste onderzoekers denken (“niets”).

DNA – Maarten Fornerod laat zien dat unieke informatie over Indonesische voormoeders onzichtbaar rondzwerft in de Nederlandse bevolking – en hoe u die zichtbaar kunt maken.

Op deze middag brengen we ook ons project ‘10.000 Voormoeders’ onder de aandacht, waar u aan mee kunt doen. Neem een foto mee van uw “oma Tjang” of “oma Miet”, deel uw verhaal en wij zullen haar toevoegen aan de 10.000 voormoeders die wij de komende tijd hopen te verzamelen. Heeft u vragen over uw voormoeder? Stel ze gerust, misschien weten wij het antwoord.

Kunt u onze workshop niet live bijwonen? Stuur uw foto en verhaal dan in via https://igv.nl/voormoeders/

Het project ’10.000 voormoeders’ is een gezamenlijk project van Maarten Fornerod (Indische Genealogische Vereniging), Yvette Kopijn (Tracing Your Roots, Stichting VerhalenOverLeven), Maureen Welscher (journalist/publicist) en Christel Terwiel (onderzoeker). Het project wordt mede ondersteund door Reggie Baay, Madelon Djajadiningrat en Dido Michielsen. Meer weten? Check: https://igv.nl/voormoeders/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.