Familiewapen Von Grumbkow

3
2478
> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN OF OM EERDERE REACTIES TE LEZEN <

Von GrumbkowOp zilver een paalsgewijs geplaatste gouden pijl met zilveren punt en veren. De helm gekroond van drie bladeren en twee parels en overtopt door een gouden, naar beneden kijkende gezichtswassenaar, boven en aan weerszijden vergezeld van een gouden ster. Dekkleden: blauw gevoerd van zilver.

Bronnen: Richard von Grumbkow, Genealogie derer von Grumbkow (Dresden 1884); Genealogisches Handbuch des Adels. Adelslexikon. Band IV (Limburg a.d. Lahn 1978); Genealogisches Handbuch des Adels. Adelige Häuser A Band VIII (Limburg a.d. Lahn 1966); Domstiftsarchiv Brandenburg te Havel (Brandenburg, Duitsland) (wapenafbeelding).

Er is ook een wapenafbeelding bekend waarin de helm niet gekroond is, maar getopt door een zilveren, naar beneden kijkende gezichtswassenaar, boven en aan weerszijden vergezeld van een gouden ster, die met een punt de wassenaar raakt. Zie: Alfred Freiherr von Krane, Wappen- und Handbuch des in Schlesien (einschliesslich der Oberlausitz) landgesessenen Adels (Görlitz 1901-1904). Met wapentekeningen van Ad[olf] M[atthias] Hildebrandt.

De Indische tak stamt af van Heinrich Julius von Grumbkow (1840-1902), adjudant-onderoffier O.I.L., die te Bandoeng op 3 april 1889 trouwde met de Javaanse vrouw Soerie. Hij kreeg met haar tien kinderen (vijf zoons, vijf dochters), van wie vier voor het huwelijk erkend en door het huwelijk gewettigd. Zie: De Indische Navorscher 2008, pag. 110; De Indische Navorscher 2009, pag. 136 (noot 15). De genealogie van de Indische tak wacht nog op publicatie.

Door: Roel de Neve

> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN OF OM EERDERE REACTIES TE LEZEN <

3 REACTIES

  1. Roel,

    dat de Indische tak van de von Grumbkows afstamt van alleen “Heinrich Julius von Grumbkow”(mijn overgrootvader) klopt niet, zoals ik je wel eens heb geschreven waren er drie broers die naar Indië gingen, de jongste hiervan stierf al kort na aankomst en had geen nakomelingen. De andere broer, de oudste, Friedrich Ludwig Wilhelm had twee nakomelingen. Daarnaast zijn er nog minstens twee andere takken von Grumbkow die rechtstreeks, dus niet via Harderwijk, naar Indië voeren en daar voor langere of kortere tijd verbleven en daar ook nakomelingen kregen.

    • Ben,

      dank voor de verbetering. Als je me de namen en de levensjaren van de Von Grumbkows geeft die naar Nederlandsch-Indië trokken en daar nakomelingen kregen, dan zorg ik voor een aangepaste tekst. Geef ook even aan van welke takken er vandaag de dag nog nakomelingen in leven zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.