Elserman / Keijner / Pantekoek / Zeelt

Forum Forums Restricted content Ik zoek informatie over… Elserman / Keijner / Pantekoek / Zeelt Elserman / Keijner / Pantekoek / Zeelt

#2911
robdumasRob Dumas
Participant

Dirk Pantekoek tr. Batavia 27.07.1915 Charlotte Geertruida Coster.
De inschrijving van dit huwelijk in het huwelijksregister te Batavia moet te vinden zijn op de LSD film 1357883 item 10, te bestellen en in te zien bij het Centraal Bureau voor Genealogie te Den Haag.

De kans dat de namen van zijn ouders worden vermeld in deze huwelijksakte acht ik groter dan dat de namen van zijn ouders worden vermeld in zijn overlijdensakte van 1944 te Batavia.

Het is logisch dat binnen de familie niet is doorgegeven dat Louise Pantekoek erkend was en ook niet dat haar moeder een inheemse vrouw was dat wilde men in veel Nederlands-Indische families in Ned.Indië niet weten.

Het levenspatroon dat Ferdinand Pantekoek volgde was typerend voor vele ongehuwde Europese jongemannen in de kolonie die hun loopbaan begonnen met een baan als soldaat of klerk waarmee zij te weinig geld verdienden om een Europese vrouw te onderhouden die aan een bepaalde kostbare stijl van leven was gewend: een groot huis en bedienden. Daarom gingen ongehuwde Europese jongemannen aan het begin van hun loopbaan vaak samenwonen met een inheemse vrouw die aanmerkelijk mindere eisen stelde, die voor hen zorgde en bij wie zij kinderen kregen. Later zodra een Europese man voldoende inkomen had, stuurde hij de inheemse vrouw weg om met een Europese vrouw te trouwen met wie hij leefde volgens de Europese normen in de kolonie. Die Europese vrouw voedde zijn voorkinderen op.

Vriendelijke groet,
Rob Dumas