Informatie over de Javaanse vrouw ;Marie Satijem.

Forum Forums Restricted content Ik zoek informatie over… Informatie over de Javaanse vrouw ;Marie Satijem. Informatie over de Javaanse vrouw ;Marie Satijem.

#2993
robdumasRob Dumas
Participant

Via de zoekmachine van Google zie ik dat u de vraag over uw voormoeder Marie Satijem al vaak heeft gesteld op genealogische websites op internet. Gelijk heeft u!

Ik zal pogen om wat nieuwe informatie toe te voegen aan de tot nu toe gevonden antwoorden.

Johannes Henricus Huijer, KNIL kapitein infanterie, trouwde te Batavia op 4 juni 1873 met de Javaanse vrouw Satijem.

Als het goed is staat hun huwelijksakte op filmnr. 1208808 (item 13 en item 14) van de Mormonen
die u kunt bestellen en inzien bij het Familiecentrum van Mormonen o.a. aan de Zaaiersweg in Amsterdam (Watergraafsmeer) en in andere Familiecentra in Nederland (zoals in Groningen en in Apeldoorn). Op die huwelijksakte kunnen de namen van haar ouders staan of ze staan er niet op! Mogelijk staat er alleen op ‘Johannes Henricus Huijer trouwt te Batavia op 3 juni 1873 de Javaanse vrouw Satijem’ zonder melding te maken van haar ouders. Er is altijd de mogelijkheid dat de namen van haar ouders wel worden vermeld. Het is heel wat waard om dit na te gaan.

Het is bijzonder dat uw voorvader Johannes Henricus Huijer als Nederlands officier in die tijd trouwde met een inheemse vrouw. In het leger zag men van hogere hand liever niet dat Europese officieren huwden met inheemse vrouwen. Daarom was hij ook met Satijem gehuwd aan het eind van zijn militaire loopbaan, toen hij met pensioen ging in 1873.

In de Naamlijst van 1868, p. 66 zie ik de geboorte geregistreerd van Maria Louisa Huijer, geb. Amoenthaij (Bandjermasin, Zuidoost-Borneo) 6 aug. 1866. Zij was vermoedelijk het eerste kind dat uit de voorhuwelijkse relatie van uw voorvader met Satijem was geboren. Uitgaande dat Satijem bij de geboorte van dat kind 18 of 19 jaar oud moet zijn geweest, volgt dat Satijem moet zijn geboren omstreeks 1847-1848, volgens uw gegevens te Kedong Kebo in Bagelen (Midden-Java).

Kedong Kebo was een militair fort of garnizoensplaats van het Koninklijk Nederlands-Indische Leger (het KNIL) bij de stad Poerworedjo (Midden-Java, ten zuiden van Djogjakarta). Gezien het feit dat Satijem was geboren te Kedong Kebo, concludeer ik daaruit dat haar vader een inheemse, Javaanse soldaat (fuselier?)in het KNIL was. Ik vermoed dat haar beide Javaanse ouders afkomstig moeten zijn geweest uit de omgeving van Djogjakarta. Aangezien uw voormoeder Satijem geen familienaam heeft, concludeer ik daaruit dat zij niet van Javaanse adel was en dat haar ouders van eenvoudige Javaanse afkomst moeten zijn geweest.

Hopelijk bent u met deze antwoorden weer iets verder gekomen in uw zoektocht naar informatie over uw voormoeder Satijem.

Mvg, Rob Dumas