Uploaden DNA en risico’s

Forum Forums Restricted content Indisch DNA Uploaden DNA Uploaden DNA en risico’s

#4819
mfornerodMaarten Fornerod
Participant

Beste Tjaart,

1. Privacy is inderdaad een belangrijk punt en we gaan daar binnenkort ook aandacht aan besteden. De “grote drie” (Ancestry, FamilytreeDNA en 23andme) hebben hier zeer stricte richtlijnen voor, zie daarvoor hun websites. Bovendien is bij elk van de drie precies aan te geven hoeveel informatie je wilt delen met anderen. Individuele ruwe DNA gegevens worden niet gedeeld tenzij je hier expliciet toestemming voor geeft. Overigens ben je niet verplicht je werkelijke naam te gebruiken bij het laten bepalen van je DNA, reden waarom verzekeringsmaatschappijen waarschijnlijk niet erg happig zullen zijn op deze data, als ze er al aan zouden kunnen komen. Wat wel zo is dat (Amerikaanse) opsporingsdiensten onder bepaalde voorwaarden toegang zullen kunnen eisen, en wellicht zijn geheime diensten ook erg geinteresseerd. Ook is het zo dat de DNA tests maar en klein gedeelte van je DNA variatie bepalen, 5-10%. Dit is genoeg om familieverbanden te ontrafelen, maar niet om alles te weten over bijvoorbeeld iemands gezondheid.
2. Wat kwaliteit betreft, de grote drie zijn in de USA gebaseerd, dus zouden een FDA goedkeuring hebben. Ik heb overigens mijn eigen autosomaal DNA bij zowel Ancestry en FTDNA leten testen, en de overeenkomst was >99%.
3. Een eigen DNA database aanleggen bij IGV lijkt me niet aan de orde. Dit is wat bijvoorbeeld privacy betreft helemaal buiten ons straatje.

Hartelijke groet,

Maarten