Brieven van wettiging

Forum Forums Restricted content Ik zoek informatie over… Brieven van wettiging

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • #3563
  Anonymous
  Guest

  In Ned. Indië werden brieven van wettiging verleend bij gouvernementsbesluit.

  Indien het jaar en het nummer van het gouvernementsbesluit bekend is, is het dan mogelijk dit besluit in een archief terug te vinden? En zo ja, waar liggen die dan? Valt dit onder Oostindische besluiten?

  Op de site van Nationaal Archief vind ik daarover het volgende:
  2.10.02 Ministerie van Kolonien, inventarisnummers 7105-9028.
  De serie ‘Oost-Indische besluiten’ (ook genoemd Indische Besluiten of Besluiten van de Gouverneur-Generaal), bij het Nationaal Archief aanwezig van de periode 1850-1932 januari, bevatten diverse gegevens over ambtenaren van het binnenlands bestuur, bijvoorbeeld benoemingen. Het betreft echter kopieën van de serie originele besluiten, die in Indonesië berusten. Bij de kopie-besluiten ontbreken de bijbehorende bijlagen. U kunt de besluiten opzoeken in de studiezaal, maar veel meer informatie dan de stamboeken biedt deze serie dus niet.

  Alvast bedankt voor uw hulp,
  mvg-Ben

  #3564
  Anonymous
  Guest

  Even nog een aanvullende vraag over dit item. Indien zo’n besluit is terug te vinden, houdt dat in dat alle erkenningen/wettigingen in Ned. Indie centraal zijn terug te vinden of betreft het dan alleen wettigingen gedaan bij het sluiten van een huwelijk?

  mvg-Ben

  #3574
  DennisWeb master
  Participant

  Beste Ben,

  Ik raad je aan de Zakelijke Aantekeningen te raadplegen (toegang 2.10.36.23, inv.nrs. 872, 874-887).

  Vriendelijke groet,
  Roel de Neve.

  Attachments:
  #3575
  Anonymous
  Guest

  @ Roel,

  Hartelijk dank voor deze verwijzing.Komt in mijn lijstje voor het volgende bezoek aan het Nationaal Archief.
  Bij resultaat zal ik het laten weten.

  mvg-Ben

  #3597
  Anonymous
  Guest

  Vandaag het Nationaal Archief bezocht en getracht het gouvernementsbesluit betreffende een brief van wettiging terug te vinden. Ik was in de gelukkige omstandigheid dat ik uit het stamboek een keurig ingevoerd item vond Gewettigde kinderen; brieven van wettiging verleend bij : gouv. besluit dd 8 september 1906 nr 58.

  Ik ben begonnen met toegang 2.10.36.23 zakelijke aantekeningen. Het doorzoeken van het inventarisnummmer (gekozen voor jaar 1906) bracht heel veel informatie boven tafel maar niets dat van doen had met wettiging. Maar als deze bron nog eens ontsloten wordt…..er staan vooral kleinere zaken in en zaken betreffnde het dagelijks leven (economie, boschbouw, wetgeving.

  Vervolgens het index deel voor 1906 van de Oostindische besluiten op laten halen (2.10.02). Prima index en een onderdeel is burgerlijke stand. Daarin opgesomd dde wettiging van kinderen, huwelijken op afstand gesloten etc.. Vervolgens dan een verwijzing naar het besluit (datum en nummer). En in het besluitenboek heb ik de wettiging teruggevonden op de datum en met nummer als voornoemd. De namen van de gewettigde kinderen en hun geboortedata werden ook vermeld. De oorspronkelijk aanvraag is er niet. Die ligt nog in Indonesië.

  Heb ik meer info verkregen? Nee dat niet. Maar wel een bewijs van de wettiging. Maar ook deze bron bevat veel interessants. Jammer dat die nog niet echt ontsloten is.

  mvg-Ben

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.