informatie over Samuel Johannes Cornelis Dunlop

Forum Forums Restricted content informatie over Samuel Johannes Cornelis Dunlop

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • #10980
  DunlopHeldine Dunlop
  Participant

  Ik heb een vraag .
  Ik ben bezig met het schrijven van een verhaal over mijn vader en heel veel info over hem heb ik al gevonden.
  Nu is er een bepaalde deel van zijn leven waar het moeilijk is iets over hem te vinden.
  Even heel kort iets over hem:
  Zijn naam is Samuel Johannes Cornelis Dunlop.
  Hij werd in 1908 in Batavia geboren. Mijn vader ging rond zijn 12e jaar naar Nederland en ging daar naar de Middelbare school. Daarna ging hij studeren in Leiden. In 1941 studeerde hij af. In 1941 trouwde hij met mijn moeder Aukjen Heilke Reindersma. Zij kregen 2 zonen en eind 1945 of begin 1946 ging mijn vader alleen terug naar Indië. Mijn moeder bleef in Nederland en ging nadat het 3e kind was geboren ook naar Indië. Daar ben ik in 1947 in Soerabaja geboren.
  Eind 1949 zijn mijn ouders met het hele gezin weer naar Nederland gegaan.
  Juist over de tijd 1945/46 – 1950 zou ik graag informatie over mijn vader willen vinden. Bijvoorbeeld vragen als, Hoe is hij naar Indië gegaan, wat heeft hij daar gedaan (overigens weet ik wel dat hij zo rond mijn geboorte marine arts was), hoe zijn ze weer teruggegaan. Is er iemand die mij op weg zou kunnen helpen?

  #11076
  robdumasRob Dumas
  Participant

  Beste Heldine,

  Ik denk dat je jouw zoektocht naar meer informatie over jouw vader’s loopbaan bij de Marine het beste kan beginnen bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie te Den Haag. In de studiezaal kun je een persoonlijk dossier van jouw vader inzien, zijn stamboeknummer is: 55302 en het nummer van de doos waarin zijn dossier zich bevind is 1473.

  Deze doos kan heel weinig informatie bevatten òf juist heel veel informatie.

  Meer informatie over onderzoek naar een verwant die beroepsmatig in dienst was bij de Marine vind je op de website https://www.defensie.nl/onderwerpen/militaire-geschiedenis-nimh/militaire-voorouders/marine

  Wanneer je de studiezaal van het Ned. Instituut voor Militaire Historie wilt bezoeken, dien je een identiteitsbewijs mee te nemen dus jouw paspoort.

  Wellicht kunnen medewerkers van dit instituut jouw verder helpen met jouw zoektocht.

  Succes.

  Met vriendelijke groet,
  Rob Dumas

  #11077
  robdumasRob Dumas
  Participant

  Wanneer je op de volledige naam van jouw vader zoekt op de website http://www.archieven.nl vindt je een link naar zijn gegevens op de website http://www.milities. Hier vind je informatie wanneer hij medisch was gekeurd om zijn dienstplicht te vervullen in 1928, ook wordt daarin vermeld dat hij uitstel van dienstvervulling als soldaat heeft gekregen in 1928 en dat hij was vrijgesteld van dienstplicht in 1929.

  Wanneer je op jouw vader’s volledige naam zoekt in de zoekmachine Google dan vind je verwijzingen naar zijn sportcarriere als bobsleeër in 1936.

  Volgens een familiebericht in het Algemeen Handelsblad van 16 mrt 1946 woonde hij op het adres: Sumatrastraat 38 te Soerabaja toen het derde kind van jouw ouders werd geboren in Velp 13 mrt 1946.

  In een familiebericht in het dagblad Trouw van 10 aug. 1946 wordt hij vermeld als kapt. Dr. S.J.C. Dunlop, Sumatrastraat 38 Soerabaja.

  Het familiebericht betreffende jouw geboorte in Soerabaja in het Algemeen Handelsblad van 5 dec. 1947 vermeld als het adres van jouw ouders: Juliana Boulevard 2 te Soerabaja.

  #11078
  DunlopHeldine Dunlop
  Participant

  Hartelijk dank voor de antwoorden. Een aantal dingen had ik zelf ook al gevonden. Enkele info is nieuw voor me. http://www.milities/ krijg ik niet open als ik erop klik.
  Vorige week ben ik toevallig bij het Instituut voor Militaire Historie in Den Haag geweest. Daar lag het dossier van mijn vader klaar. Inderdaad maar één velletje, maar toch stond er voor mij nieuwe informatie op.
  Ik blijf doorzoeken en hoop op nog veel nieuwe info.
  Gr. Heldine Dunlop

  #11079
  robdumasRob Dumas
  Participant

  De gegevens over de gegevens van jouw vader als dienstplichtig soldaat kun je het beste inzien via de website https://www.archieven.nl/nl/ click bovenaan op Personen, dan verschijnt 1 nieuwe pagina met Personen click op het symbool met pijltjes onder Personen en vul dan eerst familienaam en volledige voornamen in.

  We weten inmiddels zijn stamboeknummer dat is 55302. Met dit stamboeknummer zou je zijn Stamboekinschrijving waarin zijn diensttijd als marinearts wordt beschreven moeten vinden bij het Nationaal Archief te Den Haag. Je zou medewerkers van het Nationaal Archief kunnen vragen hoe je zijn Stamboekinschrijving kunt vinden.

  Groet, Rob

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.