“Leger” Janssens voor en t.t.v. overdracht Indië aan de Engelsen 1811

Forum Forums Restricted content “Leger” Janssens voor en t.t.v. overdracht Indië aan de Engelsen 1811

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Author
  Posts
 • #12052
  jwolffJ. Wolff
  Participant

  Beste forumleden,

  Graag zou ik info willen over de (een soort van) registratie van de manschappen onder Janssens die direct na de overdracht van de kolonie in 1811 in Engelse handen vielen.
  Bestaat er enige vorm van registratie in deze specifieke periode? Waar zou die zich kunnen bevinden?
  Met vriendelijke groet, J.Wolff

  #36693

  De militaire stamboeken van die tijd schijnen op het ARA te liggen (niet gezien). Heel weinig bekend (zoals gewoonlijk als het de verliezende partij betreft). En de meeste locale soldaten liepen gewoon weg. Niet duidelijk of de Engelsen de namen van krijgsgevangen (“..large proportion of generals, staff-officers and troops made prisoners in the action and pursuit”;Thorn) registreerden en zo ja waar die lijsten zijn.
  Diverse verslagen zoals van Nahyus van Burgst:”Verovering van het eiland Java…”, (in KITLV), B von Saksen-Weimar,”Precies de la campagne de Java en 1811″ (Google books), G. Nijples: Oost-Indische krijgsgeschiedenis deel 1 “De verovering van Java…”(Google books), H.M. de Kock/J. de Hullu: “Apercu sur ce qui s’est passe de Java depuis 4 aout jusq’au 18 septembre 1811” in de Indische Gids van 1919,1110, en diverse verslagen in het “Militaire Tijdschrift” zo’n 50-70 jaar later, noemen namem van een paar (falende) generaals en officieren, geen lijsten van namen.
  W.Thorn in “The Conquest of Java” (oorspr. 1815, heruitgegeven in 2004 Periplus editie) geeft statistieken en ook vaak de namen van (gevallen) officieren aan de Engelse kant: in de Slag bij Meester Cornelis (eind Aug.1811) b.v. vielen er 62 Engelsen,en werden 371 gewond, bij de “natives”(Indiers) waren er resp.23 en 50. Geen gegevens over de Franse kant.
  Het merkwaardige is dat in de Doodenlijsten van Batavia (met naam en datum; vroeger op fiches in het CBG, ik weet niet waar ze nu zijn. Leeuwarden?) in maand Augustus 1811 vergelijkende-wijs weinig oorlogsslachtoffers worden genoemd (een Fransman hier en daar, een paar Engelsen en maar nauwelijks Nederlandse militairen; in de maanden na Aug. liep het aantal overledenen in het militaire hospitaal wel op).
  Misschien wetren anderen meer.
  Tj

  #37104
  jwolffJ. Wolff
  Participant

  Beste TJ Schillhor van Veen.

  Uw antwoord bevat tot onze verrassing zoveel uitdagende en vooral concrete informatie dat het toch weer boeiend gaat worden om e.e.a. uit te zoeken. We waren vastgelopen omdat er geen bewijzen te vinden zijn voor de ouders van onze voorvader J.P. Wolff. We blijven echter geinteresseerd, ook in de context van zijn leven. Johannes Pieters, geb. 1796 (Batavia), overl. 1869 Bandjermassin had beweerd (vermeld in zijn conduitestaat) dat hij 1811 tijdens de overdracht van de kolonie aan de Engelsen, cadet-sergeant was. Zou u aan deze “rang” kunnen zien bij welk “onderdeel” hij gezeten zou kunnen hebben?
  In elk geval heel erg bedankt voor uw moeite om dit materiaal over deze complexe tijd met ons te delen!
  Alex van der Maas/Jeannette Wolff

  #39688
  henribikhenribik
  Participant

  Geen antwoord op uw vraag, maar hier een link naar een verslag van die rampzalige verdedigingspoging van generaal Janssens op Java:
  https://books.googleusercontent.com/books/content?req=AKW5Qac2Ad2YxCcwWX3MPHLMu1RZ5wyv6qXfFw4x8t8-OnTgFhhAffC_A3yWZvLHDPR4iZQ6Ys5ew3ats15Rwuu_cWlUezqXVkYPBeC75CMlgcY-vs3IHATn9sKTRCH_HRnN2LdCD-k8tvtFF2wQbsYbKTGJbNdYSKOLDWcccgorerc0eZr12hALswqWIbTeDpWHdAatuckbGufyhgruu72JnlzUaM0uSYz1u-xwMDfb3XfbXHhlA2tRHyG2pZd96u4Q8potsAzcnI-eeyXpebp6_Ofw2o4aSnLD8p4snhFTyx-99IgcGmQ

  De Engelsen maakten dus meerdere keren krijgsgevangenen uit het legertje van Generaal Janssens en het zal niet eenvoudig zijn om vast te stellen waar en wanneer sergeant Wolff POW werd.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.