voorouders JHA Swensen geb. in Bantam

Forum Forums Restricted content Ik zoek informatie over… voorouders JHA Swensen geb. in Bantam

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • #3972
  hkohlerRik Köhler
  Participant

  Vastgelopen onderzoek naar herkomst Johannes Hendrik Albert Swensen – Al heel wat jaren ben ik bezig om de nakomelingen van de Indische familie Swensen in kaart te brengen. Dat is goed gelukt, maar helaas heb ik nog geen connectie kunnen maken met de Europese herkomst van deze familie. De naam Swensen komt waarschijnlijk uit Denemarken. Er zijn diverse kandidaten, maar van geen van alle is met zekerheid vast te stellen of er een verband bestaat met J.H.A. Swensen. Johannes Hendrik Albert Swensen is geboren in 1829 in Bantam (RA NI 1830) in Bantam. Hij trouwt op 26 september 1846 met Angenita Frederica (adopiedochter van Elsen) in Batavia. Hij overlijdt op 17 september 1892 te Batavia en wordt begraven op 18 september op de begraafplaats Tanahabang. Het echtpaar krijgt tenminste 13 kinderen, die tussen 1846 en 1867 vrijwel allemaal in Bantam worden geboren. Hoewel de geboorte van J.H.A. Swensen in de regeringsalmanak genoemd wordt valt er verder in de voorgaande edities geen Swensen te bekennen. Wel is er nog sprake van een Hendrika Maria Swensen die een relatie had met Albert Knoppers. Hendrica Maria Albertina Knoppers, geboren in 1827 is vermoedelijk een dochter van hen gezien de gelijkenis in de voornamen is opvallend, maar ook hier is er geen direct verband met J.H.A. te leggen. Na jaren zoeken in de almanakken, kranten, allerhande fishes bij het CBG, etc. ziet het ernaar uit dat het onderzoek hier vast loopt. Ik heb nog een kleine hoop dat het raadplegen van de huwelijksakte via de zogenaamde Mormonenfilms nog iets oplevert, maar ik reken daar niet op. Mocht er iemand zijn die nog een tip heeft dan hoor ik dat natuurlijk graag.

  #3974

  Ja dat is lastig. Zoals je weet zijn er diverse opties waar de vader van de man vandaan kwam. Militairen werden niet in de Regering’s Almanak ingeschreven, dus je kan zoeken naar een stamboek van een Militair met de naam Swensen, maar dat heb je denk ik al gedaan. Ik zag dat er een hele lijst met Swensen’s via de VOC in Ned Indie zijn aangekomen. Er is van de man wel een stamboek ambtenaren in het Nationaal Archief (Initialen J.H.A., Achternaam Swensen
  Bronverwijzing Nummer toegang: 2.10.36.22, inventarisnummer: 909, folionummer: 44 (Register: Q), maar dat heb je denk ik zelf ook al bekeken. Volgens mij hebben de LDS (Mormonen) geen films van Bantam, tegenwoordig Bantem: Ik zie alleen dit: Indonesia, Banten Indonesia, Banten, Serang – Civil registration ( 1 )
  Catatan sipil (kelahiran, perkawinan, kematian), Serang (Banten), 1924-1943
  Author: Serang (Banten). Pengadilan Negeri.

  Dus helaas kan ik je ook niet verder helpen, hopelijk andere forum leden wel.

  #3975
  leojanssenLeo Janssen
  Participant

  Rik,

  Met de naam “Swensen” zijn er toch wat vreemde dingen aan de hand, zoals:

  # Weliswaar komt er geen Swensen eerder dan RA 1830 voor, doch RA 1815 en 1816 vermelden wel ene Hendrik Swense die te Soerabaja de functie heeft van ‘Head Servant at the Mint’. Mogelijk is hij identiek met de Hendrick Zwensen die te Soerabaja op 10 nov. 1822 als militair overlijdt [RA 1823]

  # Hoewel RA 1830, 171 dus de geboorte van Johan Hendrik Albert in 1829 te Bantam vermeldt, is het vreemd dat als hij op 26 sept. 1846 te Batavia trouwt met Angenita Frederica, hij volgens eigen opgave zegt ruim 21 jaar oud te zijn en geboren is te Semarang. Hij is op dat moment werkzaam bij de kooplieden Martin Dijk en compagnie en woont op Noordwijk. Zijn vrouw is volgens opgave geboren te Batavia, is ruim 18 jaar oud en woont mede op Noordwijk bij haar adoptieve moeder Frederica Elsen.
  bron: Huw.reg. Batavia 1846, aktenr. 31.

  # Het overlijdensregister van Batavia van 1830 vermeldt het overlijden van Hendrik Knoppers op 22 jan. 1830, het 1 maand oude zoontje van de ongehuwde moeder Hendrika Maria Swensen maar waarvoor Albert Knoppers, oud 29 jaar, zonder beroep en wonende in Gang Patjenongan op Noordwijk te Batavia zich als vader bekend heeft gesteld. De leeftijd van de moeder wordt niet vermeld, doch zij zou dan de dochter moeten zijn van een Swensen-vader die dateert van voor de in 1829 geboren Johan Hendrik Albert (doch zie ook volgende item).
  bron: P.C. Bloys van Treslong Prins, ‘De eerste overlijdensregisters van Batavia’, in: De Indische Navorscher 7 (1941), 59.

  # Op 21 dec. 1850 trouwt te Batavia Joseph Maria Gonsalves, geboren te Bombay, oud 52 jaar, suikerfabrikant, wonende te Cheribon, zoon van Dominicus Gonsalves en Rosa de Mello en weduwnaar van Joanna Pierucci, met Hendrika Maria Albertina Knoppers, geboren te Bantam, oud 23 jaar, wonende te Batavia, wettelijk erkende dochter van Albert Knoppers en Barbara Hendrica Schwenzer. In de marge wordt vermeld dat uit de overgelegde akte van bekendheid blijkt dat de in de geboorteakte van de bruid als haar moeder voorkomend persoon Hendrika Maria Swensen ten rechte was genaamd Barbara Hendrica Schwenzer.
  bron: Huw.reg. Batavia 1850, aktenr. 70.

  Het wordt er allemaal niet veel duidelijker op maar het zou zomaar kunnen dat de schrijfwijze van de naam door verschillende ambtenaren afwijkend werd opgeschreven.

  Succes met je onderzoek!

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.