Wat is Indische genealogie toch een leuke hobby. De afgelopen maanden waren voor mij interessant voor wat betreft mijn eigen afkomst. Persoonlijk geloof ik sterk in de meerwaarde van DNA onderzoek als belangrijke aanvulling op Indisch genealogisch onderzoek. Ik heb een mogelijke verre nicht gevonden en haar overgehaald een DNA test te doen. Ik heb haar en haar familie ontmoet, en dan zit je toch te letten op bepaalde kenmerken… die oren, die ogen. Ik wacht de uitslag van de test dus in spanning af.
De IGV is in september op twee DNA evenementen aanwezig. Dochters van Eva, op donderdag 19 september in Tiel, en MyHeritage LIVE op 12-14 september in Amsterdam. Ik zou u deze van harte willen aanbevelen. Dochters van Eva gaat over de vrouwelijke afstamming en mitochondrieel DNA. MyHeritage LIVE is een mondiaal evenement en een uitstekende gelegenheid om uw kennis over DNA en familiegeschiedenis te vergroten. Er worden belangstellenden en specialisten van over de gehele wereld verwacht. De IGV heeft ook een werkgroep DNA onderzoek en mocht u belangstelling hebben voor DNA onderzoek als aanvulling op uw Indisch genealogisch onderzoek dan is participeren in deze werkgroep van harte aanbevolen.
Eind juli was de IGV aanwezig bij de opening van het Indisch Herinnering Centrum in Den Haag. Interessante expositie over het verzet en indrukwekkende presentatie over o.a. de opvang van Indische Nederlanders in Nederland in de jaren vijftig. Ik moest direct aan mijn eigen familie denken.
Eind mei, begin juni was de IGV ook aanwezig op de Tong Tong Fair waar actieve leden en bestuursleden aan een tafel bezoekers hielpen met hun genealogische vragen. Naast ons was de tafel van Marion Bloem en Ivan Wolfers waarmee we nog steeds niet zijn uitgepraat. En uiteraard hebben we nieuwe leden geworven. Goed nieuws is dat de target ledengroei voor 2019 nu al ruimschoots is gehaald.
En u heeft het vast inmiddels wel ergens gelezen: de IGV organiseert samen met Stichting Zieraad een eigen Indische Roots Expertisedag (IREX) op 28 september in het Nationaal Archief in Den Haag. Hoe leuk is dat. Heel blij ben ik met de meer dan uitstekende samenwerking met de Stichting Zieraad, het Centraal Bureau voor de Genealogie en het Nationaal Archief. Het wordt echt een bijzondere dag dus schrijf u snel in.
Er vinden vernieuwingen plaats met betrekking tot onze jaaruitgaven. Naast de meer formele Indische genealogische informatie, zoals kwartierstaten en parentelen, zal er in de Indische Navorscher meer plaats zijn voor proza, in het bijzonder Indische literatuur. In de jaaruitgave van volgend jaar zal de schrijver Eddy du Perron centraal staan. Gelukkig is er momenteel een goede instroom van genealogische kopij van onze leden (stuur het naar redactie@igv.nl), zodat een een goede mix van genealogie en meer verhalende artikelen gewaarborgt lijkt.
Bronnen zijn qua belang door IGV leden op nummer één gezet. Erelid Leo Janssen heeft weer hard gewerkt aan een nieuwe uitgave van de IGV Bronnenpublicaties (28), De Burgerlijke Stand van Buitenzorg. Huwelijksregisters 1899-1907, 1909-1915 en 1917-1920, door L.M. Janssen en R. Melger, die vanaf 28 september verkrijgbaar zal zijn. Redactielid Dennis van der Jagt heeft ondertussen veel nieuw bronmateriaal on-line gezet, neem eens een kijkje in deze bronnen-alleen-voor-leden. En het Suppletiefolio indexeringsproject gaat ook gestaag door, dank aan iedereen die invoert, er zijn inmiddels al meer dan 17.000 namen geïndexeerd. Ondertussen gaat ons bronnenonderzoek in Indonesië vorm krijgen. Daarover later dit jaar meer.
Ten slotte, het Oral History project nadert zijn voltooiing. Alle interviews zijn afgenomen en worden uitgewerkt. Foto’s zijn gemaakt en het genealogisch team o.l.v. Kevin Felter heeft het genealogisch onderzoek naar de geïnterviewden succesvol afgesloten.
Mocht u al op vakantie zijn geweest, dan hoop ik dat u heeft genoten. Gaat u nog, dan wens ik u een fijne vakantie en ik hoop u te kunnen begroeten op 28 september bij onze Expertisedag in Den Haag.