Aktes Burgerlijke Stand Nederlands-Indië nu digitaal beschikbaar

32
27718

De Mormonenkerk, voluit: de Kerk van Jesus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, (Engels: Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, afgekort LDS Church), heeft grote delen van de originele aktes van de burgerlijke stand van Nederlands-Indië gefotografeerd en op microfilm bewaard. De aktes zijn een belangrijke bron omdat de ouders erin worden genoemd, bijvoorbeeld van het kind bij een geboorteakte of van bruid en bruidegom bij een trouwakte. Dat is oud nieuws voor de doorgewinterde Indische genealoog. Veel van ons zijn wel eens (of vaak) bij een familiecentrum van de LDS-kerk geweest. In Amsterdam bijvoorbeeld, of in Leeuwarden, om microfilms te bekijken in een houten kast.

Wat nieuw is, is dat deze films nu digitaal beschikbaar zijn. Hoe zit dat precies?

Ten eerste, je moet nog steeds naar een LDS familiecentrum, omdat alleen op een LDS-computer de digitale scans uit Nederlands-Indië beschikbaar zijn gemaakt. Dat heeft te maken met afspraken tussen de Mormonenkerk en de Indonesische overheid, die eigenaar is van het originele materiaal. Daarnaast moet je geen wonderen verwachten over de kwaliteit van de scans.

Leo Janssen: “Wat wel een vooruitgang is, is dat je op het computerscherm verder kunt inzoomen op de afbeelding. Bij de microfilm-schermen zitten er maar drie standen: klein, midden en groot. Ook is het fijn dat je wat je ziet op het computerscherm, je kan opslaan op een USB-stick.”

Leo Janssen in het LDS familiecentrum aan de Zaaiersweg in Amsterdam. Hij is samen met Ron van der Wal bezig de trouwregisters van Semarang in kaart te brengen.

Helaas kan je niet een hele film downloaden of een hele akte op hoge resolutie.

Een groot voordeel is wel dat je niet meer gebonden bent aan het LDS Familiecentrum waar een film toevallig aanwezig is. Op elk centrum kan elke digitale film bekeken worden – als hij gescand is. Als een film nog niet digitaal beschikbaar is, kan je hem helaas niet meer analoog bestellen. Je kan wel een verzoek indienen de film met voorrang te laten digitaliseren. De LDS kerk denkt in 2020 klaar te zijn met het digitaliseren, het tempo ligt volgens hen op 1000 films per dag.

Willy en Maarten Etmans van onderzoeksbureau Roosje Roos gebruiken het nieuwe systeem: “Eerst was ik bang dat het langzamer zou werken, omdat je geen film hebt die je snel door kan spoelen. Maar doordat je een overzicht van kleine beeldjes kan maken, kan het juist soms sneller werken.”

Onze secretaris Ralph Ravestijn heeft ook ervaring uit de eerste hand. Op een foto van een LDS microfilm was onmogelijk de geboorteplaats van zijn voormoeder Ellen Marchal te lezen. Op de digitale versie wel, met enige moeite, Poegoe.

Een vergelijking van de oude (links) en de nieuwe (rechts) data met dezelfde akte uit de Burgerlijke Stand van Semarang, 1860, geboorten, 1e bijregister. Gelukkig zijn niet alle aktes in deze vrij onleesbare staat.

Hoe je precies te werk gaat als je bij de Mormonen een akte wilt inzien uit Nederlands-Indië lees je hier. Ook vind je er informatie welke filmrollen al zijn gepubliceerd in onze bronnenpublicaties.

Lees meer informatie over de transitie van analoog naar digitaal hier.

32 REACTIES

  1. Een enorme teleurstelling dat de films niet algemeen toegankelijk zijn. Ik ben een aantal jaren begonnen met het in gang zetten van het digitaliseren van de films van de Indische burgerlijke stand. wat later is overgenomen door anderen. Nog niet zo lang geleden leek het te gaan lukken, maar nu is het helaas een zeer beperkte vooruitgang.
    Ik ben zelf om medische redenen niet in staat naar een LDS te gaan, mede omdat er geen in de buurt is hier.
    Ik wil ook de vele inspanningen van mensen om de zaak gedigitaliseerd te krijgen niet bagatelliseren, verre van dat. Maar eigenlijk schieten we er helemaal niets mee op.
    Ik kan geen enkele reden bedenken waarom Arsip Nasional de films niet breed beschikbaar zou willen stellen. Het AN lijkt mij daar verder geen enkel belang bij te hebben.

    Achteraf makkelijk, maar hadden de Nederlanders de archieven maar meegenomen in 1950……

  2. In Den Helder hadden wij een LDS familiecentrum, maar die werd 2 jaar geleden opgeheven omdat de films allemaal op het internet beschikbaar waren volgend de Mormonenkerk. Niets is minder waar, op de LDS site vind je maar beperkte hoeveelheden films, en allemaal van na 1950. Des te vreemder is dat schijnbaar alleen de Helderse afdeling is opgeheven, want elders kan je wel de films inzien. Het is duidelijk dat het dan toch een financiële reden was om hem te sluiten! Voor de kop van Noord Holland is daardoor genealogisch onderzoek vrijwel onmogelijk geworden. Wie gaat er vanuit Den Helder naar de dichtst bij zijnde centrum, Amsterdam om maar 2 uurtjes de tijd te hebben om te zoeken? Waanzin. Mijn onderzoek ligt dan ook stil. Dank je wel Mormonenkerk!

  3. Kunnen jullie mij helpen met het zoeken naar twee meisjes (mogelijke zusjes) geboren tussen 1947 en 1950 in Manado Sulawesi (het vroegere Celebes). Ik heb alleen een fotootje en geen namen, mijn Vader Gijsbert van Ewijk was daar indertijd gelegerd, het verhaal (zoektocht) staat op de site http://www.oorlogsliefdekind.nl

    • De christen afrikaan Piet Schuin, (52), zoon van Badoe en Eufoca, leeftijd en woonplaats onbekend.
      overlijdens acte 23
      19 feb 1920 jacon Schuin, geboren te Delmina oud 79 jr., zonder beroep, laatst gewoond hebbende te Semarang, echtgenoot van Sarijem, bij den doop genaamd Sara, zoon van Badoe en van Eufoca[?], , beroep en woonplaats van beiden onbekend; Aangevers:Jan Dionysius Schuin, oud 31 jr., zoon van de overledene en Frederik Johannes Alfsons [Fagnetti?, 39 jr., beiden monteur bij de gouvernements telefoondienst en wonende te Semarang.]
      Burgerlijke stand Semarang overlijdensregister 1920 acte 23 (LDS film nr 1357809)

      gedoopt :Doopboeken 1888, aug.-1894, St Joseph kerk Jl. Ronggowarsito No.11, Rejomulyo, Kec. Semarang Tim., Kota Semarang, Jawa Tengah 50127, doopregister 1889, nr 9

  4. Ikben op zoek naar mijn oom BEN Boer destijd gelegerd in Medan en zijn kind die daar geboren zou zijn mijn neef of nicht dus wie kan mij helpen?

  5. Ik zoek kinderen van Gerrit Heino Woudstra geboren op Java voor/ tijdens wo II zijn vrouw heeft in een Jappenkamp gezeten Annie Jansen. Wie weet iets?

  6. Ben al een tijdje op zoek naar de voorgeschiedenis van mijn grootmoeder, Francine Lodin, geboren in 1884, waarschijnlijk in Kediri, overleden in 1940 in Soerabaja. Zij is gehuwd geweest met Arnold van Gogh (1886 – 1960). Over de familie van Gogh (in Nederland) is het nodige bekend, maar juist de familie van Francine Lodin is nooit aan de orde geweest in onze familie. Zij was huishoudster bij de RK kerk (H. Hart?) in Soerabaja en was ook hoedenmaakster.
    Zijn er nog archieven van de parochie? Wij waren in 2009 in Soerabaja, maar mochten toen de kerk niet bezoeken omdat er een behandeling tegen insecten gaande was!

  7. In mijn Asal Oesoel ben ik opzoek naar:
    1. de trouwdatum en -plaats van Frederik Johan Herman (21-2-1890 – 29-6-1945) met Betje Heur (21-3-1902 – 30-12-1993), vermoedelijk in Djokjakarta;
    2. de geboorte- en overlijdensdatum/plaats van de vader van Betje Heur: Frits Heur (18-4-1868 – rond 1941op de leelftijd van 73 jaar). Hij was adjunct hoofd ordonnans voor 2 sultans in Djokjakarta.
    3. wie de ouders zijn van Frits Heur?

  8. Ben op zoek naar gegevens van Barend Ebell Ned-Indie. Hij was gehuwd met Emeli de Witt. Weet alleen de namen van twee dochters, Adèle, zij was gehuwd met Karel , de andere dochter was Corry Adeline, zij was gehuwd met Albert Frederik Schüller . Weet niet waar en en wanneer hij was geboren en overleden. Van zijn vrouw Emeli de Witt is ook niets bekend, volgens geruchten had zij een Chinese moeder of Oma.

    • Goede middag,
      Volgens mijn gegevens had Barend Cornelis Ebell 2 zonen
      Barend Charls
      en Georg Andies George

      Ikzelf ben op zoek naar hun opa Barend Cornelis Ebell overleden 1882 te Malang

  9. Ik ben op zoek naar nabestaanden van Nolda Maalderink
    Zij was getrouwd met albertus Johannes Mondriaan

    Mijn oom is overleden in het jappenkamp bangkinang
    En wat er met zijn vrouw is gebeurd weet ik niet
    Wie kan mij helpen met informatie omtrent deze 2 mensen
    En misschien familie leden

    Alvast bedankt

  10. Ik ben op zoek naar meer informatie over mijn opa Antonius Toatubun en mijn oma Maria Webugisi Tolasa – Toatubun. Zij zijn in 1950 in Semarang getrouwd en in 1951 met de Asturias naar Nederland vertrokken.

    Hopelijk kan iemand mijn verder helpen.

    Alvast bedankt!

  11. @ Jo Koeman
    Bestond echtgenote Nolda Maalderink wel. Ze is niet te vinden in databases.
    Wel in stamboomsites, maar die kunnen eventuele incorrecte informatie van elkaar overgenomen hebben.
    De oorlogsgravenstichting noemt haar naam niet als nabestaande en vind zijn broer, die jaar ook niet noemt
    https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/105666A/file/NL-HaNA_2.19.255.01_105666A_0007

    Zijn ambtenarenstaat heeft ook geen aantekening van een echtgenoot. Hij kreeg 6 maanden verlof in 1934
    https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.10.36.21/invnr/33/file/NL-HaNA_2.10.36.21_33_0539

    In Delpher.nl is te vinden dat hij in 1934 met de Sibajak heen en terug ging. Niet vermeldt met kinderen of echtgenote. Misschien was er geen huwelijk met Nolda Maalderink, maar leefden ze wel samen?
    https://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=mondriaan+Moor&page=1&maxperpage=50&sortfield=date&cql%5B%5D=(date+_gte_+%2201-03-1934%22)&cql%5B%5D=(date+_lte_+%2201-01-1935%22)&coll=ddd

  12. Ik ben op zoek naar de voorouders van twee personen met dezelfde naam, beiden heten ze
    Jean George de Groot. De ene is geboren te Madioen op 28 januari 1845 en de andere is geboren
    te Bantam op 26 april 1849.

  13. Ik ben al jaren op zoek naar Info over Shina woonde in Ambarawa ( geen achternaam ) ze had een “relatie met ene Kuzee en ze kregen een kind. Alles lijkt dood te lopen . iemand nog een goede tip hoe verder uit te zoeken ?

  14. Bedankt voor deze heldere en informatieve site. Helaas heb ik niet gevonden wat ik zocht nml. een database met Chinees-Indonesische namen. Deze personen moeten toch ook ergens geregistreerd staan. Ik kan helaas niet verder komen met de (halve) genealogische roots van mijn kleinkinderen.

  15. Vele gegevens van de burgerlijke stand van Semarang zijn niet te vinden op Familysearch.
    Zou het mogelijk zijn dat het Indonesisch Archief deze ontbrekende gegevens wel in het bezit heeft, en zo ja, hoe krijg ik het voor elkaar om eventuele gevraagde gegevens toegestuurd te krijgen?

  16. Beste Leo,
    Het is mij de vorige keer helemaal ontschoten toen we via het ‘Stamboom Forum’ met elkaar contact hadden.
    Nu herinner ik mij dat mijn vader het een paar keer over ene ‘Freitag’ heeft gehad. Ze was volgens mij een tante van hem, aangetrouwd, moederskant (Ludwig Fedor Max Schulze en Anna Aletta Darmstädter).

    Met vriendelijke groet,
    Allan

  17. Ik ben al jaren op zoek naar een overlijdensakte van Hendrikus Clasinus Arisse. Hij is op 21 augustus 1925 in Zoelen geboren en is op19 november 1946 in het toenmalige Batavia om het leven gebracht.
    Op mijn website waar ik alle oorlogsslachtoffers op heb gezet uit de West-Betuwe heeft jij ook een eigen pagina gekregen: http://www.oorlogsslachtofferswestbetuwe.nl/h.c.-arisse.html

    Als ik info over hem wil aanvragen, vragen de instanties altijd om een overlijdensakte en die kan ik maar niet vinden. Hopelijk kunnen jullie mij helpen.

    Vriendelijke groet,
    Richard van de velde

  18. Goedendag,
    Ik ben al enige tijd opzoek naar wat geboortegegevens van mijn opa Dingeman Jozef Visbeen geboren op 27-08-1916 ergens in Indonesië.
    Ook daarbij ben ik opzoek naar enige informatie over wie zijn vader en moeder was.
    Kunt u mijn helpen?

    Alvast vriendelijk bedankt,,

  19. Wie kan mij meer vertellen over de familie De Sterke?
    Er zouden familieleden op Java hebben gewoond en zijn geboren. Ergens in de jaren 50-60 zou er een vergadering in Nederland zijn geweest over een erfenis, van ene Samson de Sterke.
    Ik kan niks vinden.

  20. Goedemorgen,
    Ik woon in Zuid-Frankrijk. Mijn neef wonende in Zuid-Afrika heeft een geboorteakte uittreksel van zijn vader nodig.
    Zijn vader Aleid Johannes Robert van TRICHT is geboren op 15 januari 1940 in Bandoeng, Indonesië, en op 26 juni 1978 in Kaapstad, Zuid-Afrika gestorven.
    Zou u mij kunnen helpen om deze akte te krijgen?
    Alvast vriendelijk bedankt,

    • Goedemorgen, voor genealogische doeleinden is het soms/vaak mogelijk een geboorteakte te achterhalen via de LDS kerk. Zie onze burgerlijke stand wegwijzer hoe dit precies in zijn werk gaat. Of autoriteiten hiermee genoegen nemen is de vraag, want de kopie-aktes zijn niet gelegaliseerd/geautoriseerd.

  21. we hebben van alles al geprobeerd wie is mijn vader (op papier mijn fam.naam Muis fam.Walter en fam.Rosenau.
    moeder nellie walter geb 18-1-1919 semarang,getrouwd met nathan rosenau geb 17-11-1909 , getrouwd in 31- 10- 1935 in hollandia, gescheiden 1947 Bandung.
    Met een officier v.d marine 07-07-1951 en broer naar ned. gekomen onder de naam Muis. Ik heb mijn naam laten veranderen van Muis naar Walter.
    Ik ben geboren op 2-3-1943 Djatinegara.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.