Boek: Gepeperd verleden

0
1670

Bron: Rijksmuseum Amsterdam & Uitgeverij Prometheus

Gepeperd verleden. Indië, Indonesië en Nederland 1595-2000.

Tussen 2015 en 2017 verschijnt de Rijksmuseum Landenreeks, een serie boeken die het gedeelde verleden van acht verschillende landen met Nederland tot onderwerp hebben: Indonesië, China, Ghana, Japan, Sri Lanka, Suriname & Brazilië, Zuid-Afrika en India. 

Vorige week verscheen als tweede in de reeks: Gepeperd verleden. Indië, Indonesië en Nederland sinds 1595-2000. Geschreven door Harm Stevens, conservator afdeling geschiedenis.

Een witte bestuurspet, een vuurtoren, een krijgsbanier, een staatsieportret, een ambtskostuum, foto’s en nog veel meer. Wie deze sporen van de gedeelde en omstreden geschiedenis van Indië/Indonesië en Nederland in het Rijksmuseum volgt, maakt een tijdreis die weidse uitzichten en intieme inkijkjes biedt. Thema’s als koloniale repressie, geweld, Indonesisch nationalisme, dekolonisatie en de infrastructuur en bureaucratie van het imperialisme passeren de revue. Grote geschiedenis, weerspiegeld in de tastbare relicten van een bewogen verleden dat wordt getekend door eerzucht, gezichtsbedrog, winzucht, idealisme en avontuur.
Indische geschiedenissen biedt een onthullende kijk op het verleden van twee door geschiedenis verbonden landen. Door goed te kijken, krijgen de kleine dingen die voorbij gaan grote betekenis. Staat het er echt, op die aquarel: ‘Afgekapte hoofden van muitelingen?’

Gepeperd-verleden-Indië-Indonesië-en-Nederland-1595-2000-e1444844188470

> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN OF OM EERDERE REACTIES TE LEZEN <

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.