De Indische Onderzoeker: Dennis de Calonne

2
3529

Wanneer ben je begonnen met het onderzoeken van je Indische geschiedenis?

Dat moet ongeveer in 1994/1995 zijn geweest. Ik was toen 13/14. Sindsdien ben ik niet constant bezig geweest met de familiegeschiedenis; dat ging (en gaat nog steeds) in vlagen.

Wat triggerde je destijds? Op welke vragen wilde je een antwoord vinden?

Mijn opa, Adriaan de Calonne, was in februari 1994 overleden. Een oom van mij had een dik pak papier met allerlei weetjes over familie De Calonne, waarschijnlijk uit de spullen van zijn vader. Er zat ook een schematische stamboom bij, op aan elkaar geplakte vellen printpapier. De meeste spullen waren verzameld door een oudoom van mij, die toen ook al was overleden. Mijn oom gaf mij het pak papier, met min of meer de opdracht het verder uit te zoeken en aan te vullen. Er gingen genoeg verhalen rond in de familie, dus er was genoeg uit te zoeken. Er zaten papieren tussen van het dorp Calonne (Henegouwen, België), waar wij blijkbaar vandaan kwamen. Bij veel familieleden hing een familiewapen aan de muur van de adellijke familie De Calonne, waar wij van af zouden stammen. Naast deze vragen, wilde ik natuurlijk de vrij summiere stamboom/parenteel verder uitwerken.

Wat is je mooiste ontdekking geweest?

Het wapen van de Indische De Calonnes

Haha, ‘mooi’ is misschien niet helemaal het goede woord voor het doorprikken van familieverhalen en -claims die al generaties lang vol overtuiging werden doorgegeven en voor waarheid werden aangenomen. Zo is afstamming van de adellijke Calonnes (o.a. burggraaf Charles Alexandre de Calonne, minister van financiën onder Lodewijk XVI) zéér onwaarschijnlijk gebleken. Het familiewapen dat bij veel familieleden aan de muur hing (en nog: hangt), is dus ‘gejat’. In 2013 heb ik daarom een eigen, Indisch, familiewapen laten ontwerpen en vast laten leggen. Ook heb ik de Calonnes niet terug kunnen traceren naar het dorp Calonne, maar zo’n 120 km verderop, in Longueville (Waals Brabant, België). Het is onwaarschijnlijk dat er na twee wereldoorlogen daar nog bronnen bewaard zijn gebleven die de roots verder terug in de tijd kunnen aantonen. Ook bezat de familie De Calonne niet het land in Batavia waarop het beroemde DeCa-park was gesitueerd (toen het Koningsplein, nu het Vrijheidsplein/Medan Merdeka). Familielid Jules Francois de Calonne was er ‘slechts’ uitbater van en huurde de grond van de gemeente.

Verder springt er voor mij uit: Delpher. Toen die bron beschikbaar kwam, heb ik vele nachten door honderden krantenknipsels gebladerd. Vele mooie ontdekkingen daardoor, waaronder een krantenbericht over mijn overgrootvader Gerard August de Calonne, die in 1919 weer eens een tijger had gevangen, op 25 meter van zijn woning (en: gezin). De combinatie tussen de Regeringsalmanakken (wel naam kind, geen namen ouders) en familieberichten in Delpher (wel namen ouders, vaak geen naam kind) is nog steeds een gouden.

Waar heb je je het afgelopen jaar het meest mee beziggehouden?

De Christelijke begraafplaats van Depok (link)

Met betrekking tot De Calonne zelf niet heel veel. Natuurlijk krijg je af en toe eens een mailtje van een (ver) familielid of kennis met informatie en die verwerk ik dan. Of ik kom zelf iets tegen als bijvangst. Ik ben nu meer bezig met de moederskant van mijn opa: Isakh en de kant van mijn oma (Bacas en Leander). Dat zijn 3 van de 12 oorspronkelijke families van Depok (net onder Jakarta), die allemaal enorm verweven zijn met elkaar. In april was ik er weer eens en heb ik weer vele graven gefotografeerd. De in totaal 531 foto’s zijn op mijn website te zien.

Wat zijn je plannen voor de komende tijd?

Het Depok-onderzoek gaat gestaag verder. Ik kijk enorm uit naar de IGV-bronnenpublicatie met burgerlijke stand-gegevens van Buitenzorg, omdat Depok onder jurisdictie van Buitenzorg viel en er dus veel gegevens van Depokkers zullen zijn opgenomen. Daarnaast verdient mijn website nog enige technische aandacht en verbeteringen.

Meer info:

2 REACTIES

  1. In het tijdschrift ” de Indo ” Las ik net een artikeltje over Depok geschreven door Ineke Bolt, die daar opgroeide. Stuur hr de Calonne graag het artikel per email of snailmail. Ik woon in Virginia, USA.
    Mary Joyce

  2. Goedemiddag,
    Mijn naam is Jeffrey Beijnon (eigenlijk Beynon, maar mijn overgrootvader was een dwarse man) en ik heb me voorgenomen om een boek te gaan schrijven over mijn tak binnen de stamboom Beynon (Van Zwitserland naar Duitsland naar Nederland naar Indië en tot slot naar Nederland). De naam “de Calonne” trok mijn aandacht. Mijn betovergrootvader Johannes (1841) en zijn broer Christiaan (1845) waren namelijk getrouwd met de eeneiige tweelingzusters Josephine Jacobsz en Antoinette Jacobsz, dochters van Johan Magnus Jacobsz en Pauline Justina de Calonne. Mijn vraag is of deze laatste verwant is aan Dennis de Calonne.
    Groet!
    Jeffrey Beijnon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.