Betekenis van een inlandse naam

#3720
robdumasRob Dumas
Participant

Beste André,

Je kunt van de voormoeder van jouw kinderen genaamd Ninta een persoonskaart aanvragen bij het Centraal Bureau voor Genealogie te Den Haag, hoe je dit kunt doen wordt uitgelegd op de website: http://www.cbg.nl Op die persoonskaart zou informatie moeten staan over haar huwelijk met H.C.J. Teillers, waar en wanneer dat heeft plaatsgevonden.

Nog even een opmerking over de landerijen die de familie van Nji Ninta zouden hebben gehad volgens de familielegende. Het is mogelijk dat die legende een kern van waarheid bezit.

In Nederlands-Indië mochten Europeanen geen land in bezit hebben, de inheemse mensen mochten dat wel. Een verklaring voor de familielegende kan zijn dat de Europese levenspartner van Ninta, genaamd H.C.J. Teillers, land had gekocht en de eigendomspapieren daarvan op naam van Ninta had laten zetten.

Europeanen konden wel land in erfpacht krijgen. Mijn grootmoeder J.G.A. Dumas-Hulscher had land in erfpacht in Tjibadak (West-Java), ook was zij de eigenaresse van huizen die op land stonden die zij in erfpacht had. Zij had dat alles geërfd van familieleden.