De familie Sem uit Noorwegen

#3164
Anonymous
Guest

Reuze bedankt voor de diverse reacties. De vragen die gesteld zijn wil ik in de eerste plaats oppnemen met Mvr Reidun Sem Kallestad in Molde. Maar ik kan dit wel berichten in verband met de mededeling dat Hans Albert Sem staat vermeld in het adresboek van 1934 voor Anyer. Dit stelde mij voor een nieuwe vraag: Het schip Indrapoera (Koninklijke Rotterdamsche Lloyd) vertrok op 29 januari 1930 naar Nederland (aankomnst Rotterdam 27 februari) met aan boord fam H A Sem. Jammer genoeg vermeldt het bericht niets over de samenstelling van deze familie. Waren het slechts moeder Alfhild Sem en 3 kinderen die terugkeerden, en bleef Hans Albert achter? Of was het adresboek niet voldoende opgedateerd?

Het adresboek van Oslo 1930 vermeldt hem niet, maar het is niet zeker of de familie in de eerste plaats een woning vonden in Oslo. Zeker is dat Hans Albert overleed in Oslo in 1936, na een periode van ziekte. Hij en zijn vrouw zijn begraven op Vestre Gravlund in Oslo. Ik heb in het archief van Aftenposten gezocht naar een overlijdens annonse, maar dat gaf geen resultaat. Wel was daar een officiële notitie van zijn dood en de daaropvolgende begrafenis, maar dus geen advertentie met namen van nabestaanden. Dat deed de familie wèl toen i 1963 Alfhild overleed; en in deze advertentie werd de naam van Erik niet genoemd.

Op de vraag welke datum de familiefotos tonen dat Erik volwaardig lid was van de familie in Anyer, kan ik zeggen dat er een foto bestaat uit 1921, waar hij aan tafel zit samen met zijn vader, stiefmoeder en twee kleine kinderen.

In Noorwegen zijn kerkboeken gesloten in 80 jaar, maar niet alle boeken nadien zijn regelmatig ingeleverd op het Riksarkiv en daarom ook niet allemaal gedigitaliseerd. Volkstellingen zijn gesloten in 100 jaar; de laatste volkstelling die open is, is die van 1910.

Tot horens
JanM