Huwelijksgegevens Batavia 1824??

#2833
Anonymous
Guest

Ik wil best vermelden wat ik al weet, het gaat nl om Maria Johanna Kroegman.

Volgens Nederlandse bronnen is ze op 19 april 1807 te Amsterdam geboren of gedoopt. Van de doop heb ik helaas nog geen schrijntje bewijs kunnen vinden. Waar ik specifiek naar op zoek ben, dat zijn de namen van haar ouders.

Ze is op 8 augustus 1824 te Batavia gehuwd met de militair Antonie Donleben, maar al op 26 maart 1823 krijgt ze van hem te Makassar een zoon genaamd Johannes Pieter Antonie Donleben. Op dat moment zou ze nog maar 15 jaar oud zijn. Op 2 mei 1826 wordt te Weltevreden een zoon geboren die op 3 september 1826 al overlijdt. Dan keert het paar (kennelijk met één kind) terug naar Nederland. In ‘s-Gravenhage wordt in 1829 een zoon geboren, in IJsselmuiden nog eens twee dochters. De laatste dochter wordt in december 1835 geboren, slechts 5 dagen nadat Antonie Donleben zelf op 35-jarige leeftijd is overleden.

Verder blijft Maria Johanna Kroegman in Nederland, ze heeft een relatie (let op: geen huwelijk) met wederom een militair Gerrit Jan Baltus waarmee ze vier (mogelijk vijf) kinderen krijgt. Op 10 augustus 1875 overlijdt ze in Rotterdam, aangetekend dat de ouders onbekend zijn.

In de tijd dat Maria Johanna in Batavia verblijft, vind ik aldaar ook ene Adrianus Henricus Kroegman (een militair) die in 1782 te Amsterdam is gedoopt en kennelijk gehuwd is met mevrouw A.C. Bredo. Qua leeftijd had hij haar vader kunnen zijn, echter op 8 augustus 1826 staat in de Bataviasche Courant dat hun oudste zoontje op 11-jarige leeftijd is overleden. En een oudste zoon geboren rond 1815 past niet bij een meisje dat zo’n acht jaar eerder is geboren. Dus ik vermoed dat het wel eens haar (oud)oom zou kunnen zijn. Van Adrianus Henricus Kroegman weet ik dat hij een zoon is van Gerrit/Gerardus Kroegman en Johanna Gaalman/Galeman.

In elk geval, als de administratie pas in 1829 begint, dan zal ik dus heel weinig vinden uit 1824. Want de huwelijksacte uit dat jaar in Batavia is de enige plek waarvan ik nog hoop heb dat daar de namen van haar ouders zijn vermeld.