persoonlijk wapen laten maken

Forum Forums Restricted content Algemeen persoonlijk wapen laten maken persoonlijk wapen laten maken

#3125
DennisWeb master
Participant

Dag Dennis,

Ja, dit lijkt me zeker een verantwoorde verbetering.

Je zou het zwaard nog omhoog kunnen brengen, omdat de pepers zo alleen bovenin naar mijn gevoel een nogal iel beeld geven.
Je krijgt dan het zwaard met de slang vergezeld links en rechts door een zilveren peper en daarmee een wat evenwichtiger en volgens mij ook krachtiger beeld (de pepers naast het zwaard geplaatst, krijgen daardoor meer body).
Het zou een ander verhaal zijn als i.p.v. de pepers gekozen was voor een figuur met meer ‘volume’. In dat geval zou het een optie zijn de huidige plaatsing te handhaven.

Met de leeuw blijf ik moeite houden, hoewel ik je keuze begrijp en de leeuw inderdaad een mooie, krachtige en vooral zeer populaire (wie wil er nu niet met schoonheid en kracht worden geassocieerd) wapenfiguur is.
Verder is een leeuw een koninklijk dier (desondanks vaak toegepast in adellijke en burgerlijke familiewapens), dat ik daarom toch vooral in vorstelijke wapens passend vind.
Bovendien is een uitkomende leeuw als helmteken al (te) vaak toegepast. Google simpel op uitkomende leeuw en helmteken, dan krijg je een flink aantal voorbeelden.

Ik zou daarom als helmteken een figuur kiezen die op jou als persoon betrekking heeft. Het helmteken is misschien meer nog dan het schild (elk “familie”wapen is ooit ontstaan als persoonlijk wapen en in de UK bestaan nog steeds alleen aan een bepaalde persoon gebonden heraldische wapens) een persoonsgebonden teken.
Stel: je bent vrijmetselaar, dan kun je voor een maçonniek teken kiezen; of je bent Nederlands kampioen badminton, dan kun je een figuur kiezen die aan die sport refereert. En verder kun je natuurlijk altijd het beroep dat je uitoefent op een heraldisch verantwoorde en onderscheidende wijze verbeelden.

Hartelijke groet,
Roel.