persoonlijk wapen laten maken

Forum Forums Restricted content Algemeen persoonlijk wapen laten maken persoonlijk wapen laten maken

#3105
Anonymous
Guest

Hallo Roel en Dennis,

Mijn vader citeerde als oud-leraar te pas en te onpas, maar van hem heb ik deze onthouden. “De tijd gaat snel, gebruikt hem wel”. Na het advies van Dennis in juni jl. heb ik in overleg met de heer Nagtegaal van het gelijknamige genealogische bureau een familiewapen laten maken.

De ontwerpfase vond ik er plezierig omdat het gefaseerd werd afgelegd en voor elk onderdeel – na goedkeuring – werd vastgesteld. Zo werd ik niet overvallen met een eindontwerp dat ik eigenlijk niet voor ogen had. De elementen van het schild waren gebaseerd op de van oorsprong Duitse en Franse afkomst. Omdat in die landen een wapen of familieschild traditioneel is en deze niet geldt voor de Indische of misschien beter gezegd de inlandse tak, heb ik besloten om uiteindelijk geen Indische elementen toe te voegen. Het was erg verleidelijk om een palmboom of vulkaan te nemen, maar heraldiek had dit geen enkele basis. Ik heb nu gekozen om de van oorsprong Frankisch-Duitse naam Baldwulf die in Noord-Frankrijk verbasterd is tot Bodoux te representeren door een wolf met een bloeddorstig uiterlijk, precies zoals de naamsbetekenis is. Daarnaast heb ik de oude ambachten van de Franse voorouders laten uitkomen in een aantal weverspoelen. Zij waren namelijk afkomstig uit de textielhoek. Het kruisanker is een verwijzing naar het stamdorp Mons-en-Pévèle, waar de familie sinds de vroege middeleeuwen woonde.

Ik ben het met Roel eens dat de neo-barokke uitstraling van sommige familiewapens mij ook niet aanspreekt. Vandaar een eenvoudig ontwerp (zonder kepers en schildhouders! en in mijn ogen sterke uitstraling van dit wapen. Maar dat is natuurlijk zeer persoonlijk.

Na finale tekening heb ik het wapen laten registeren bij de Databank van de Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’. Zie http://www.hogenda.nl/hogenda-familiewapens/?id=10140

Dat vereiste een verifieerbare kwartierstaat (met bronvermelding) tot ca. 1750. Gelukkig kon ik dat zonder problemen produceren. Ondanks dat ik alleen dochters (en kleindochters) heb, heb ik het toch laten registeren als een naamdragend familiewapen en niet als persoonlijk wapen. Tja je moet toch wat als je geen stamhouders hebt. Ik wil het graag laten zien, maar heb niet kunnen uitvinden hoe ik foto’s kan publiceren. Jullie in ieder geval bedankt voor het meedenken en de interesse. René