voorouders JHA Swensen geb. in Bantam

Forum Forums Restricted content Ik zoek informatie over… voorouders JHA Swensen geb. in Bantam voorouders JHA Swensen geb. in Bantam

#3975
leojanssenLeo Janssen
Participant

Rik,

Met de naam “Swensen” zijn er toch wat vreemde dingen aan de hand, zoals:

# Weliswaar komt er geen Swensen eerder dan RA 1830 voor, doch RA 1815 en 1816 vermelden wel ene Hendrik Swense die te Soerabaja de functie heeft van ‘Head Servant at the Mint’. Mogelijk is hij identiek met de Hendrick Zwensen die te Soerabaja op 10 nov. 1822 als militair overlijdt [RA 1823]

# Hoewel RA 1830, 171 dus de geboorte van Johan Hendrik Albert in 1829 te Bantam vermeldt, is het vreemd dat als hij op 26 sept. 1846 te Batavia trouwt met Angenita Frederica, hij volgens eigen opgave zegt ruim 21 jaar oud te zijn en geboren is te Semarang. Hij is op dat moment werkzaam bij de kooplieden Martin Dijk en compagnie en woont op Noordwijk. Zijn vrouw is volgens opgave geboren te Batavia, is ruim 18 jaar oud en woont mede op Noordwijk bij haar adoptieve moeder Frederica Elsen.
bron: Huw.reg. Batavia 1846, aktenr. 31.

# Het overlijdensregister van Batavia van 1830 vermeldt het overlijden van Hendrik Knoppers op 22 jan. 1830, het 1 maand oude zoontje van de ongehuwde moeder Hendrika Maria Swensen maar waarvoor Albert Knoppers, oud 29 jaar, zonder beroep en wonende in Gang Patjenongan op Noordwijk te Batavia zich als vader bekend heeft gesteld. De leeftijd van de moeder wordt niet vermeld, doch zij zou dan de dochter moeten zijn van een Swensen-vader die dateert van voor de in 1829 geboren Johan Hendrik Albert (doch zie ook volgende item).
bron: P.C. Bloys van Treslong Prins, ‘De eerste overlijdensregisters van Batavia’, in: De Indische Navorscher 7 (1941), 59.

# Op 21 dec. 1850 trouwt te Batavia Joseph Maria Gonsalves, geboren te Bombay, oud 52 jaar, suikerfabrikant, wonende te Cheribon, zoon van Dominicus Gonsalves en Rosa de Mello en weduwnaar van Joanna Pierucci, met Hendrika Maria Albertina Knoppers, geboren te Bantam, oud 23 jaar, wonende te Batavia, wettelijk erkende dochter van Albert Knoppers en Barbara Hendrica Schwenzer. In de marge wordt vermeld dat uit de overgelegde akte van bekendheid blijkt dat de in de geboorteakte van de bruid als haar moeder voorkomend persoon Hendrika Maria Swensen ten rechte was genaamd Barbara Hendrica Schwenzer.
bron: Huw.reg. Batavia 1850, aktenr. 70.

Het wordt er allemaal niet veel duidelijker op maar het zou zomaar kunnen dat de schrijfwijze van de naam door verschillende ambtenaren afwijkend werd opgeschreven.

Succes met je onderzoek!