Oral history project krijgt subsidie van VWS

1
3857

U kunt vanaf heden de uitgave bestellen in de webshop die is voortgekomen uit het onderstaand beschreven project.

De IGV heeft via de regeling Collectieve erkenning Indisch en Moluks Nederland een subsidie gekregen voor een ambitieus oral-history project dat als doel heeft het vastleggen van de herinneringen en documentatie van de eerste generatie Indische Nederlanders die naar onze mening moet worden gekoesterd. Deze generatie die nog bewust herinneringen heeft aan hun leven in Nederlands-Indië wordt jaarlijks kleiner. Wij richten ons in het bijzonder op mensen die voor 1940 in Nederlands-Indië zijn geboren en hier een deel van hun jeugd hebben doorgebracht en vanaf 1945 naar Nederland zijn gerepatrieerd.

Om dit te verwezenlijken zal het project worden opgedeeld in vijf onderdelen, namelijk:

  1. Oral history, waarin we de persoonlijke en andere familieverhalen vastleggen.
  2. Audiovisuele documentatie waarin we de geïnterviewde portretteren via fotografie en/of video en samen oude familiefoto’s bekijken en documenteren.
  3. Genealogisch onderzoek, waarin we van de geïnterviewde kwartierstaten en consanguïniteitstabellen uitzoeken aansluitend op de verhalen uit Oral history en beeldmateriaal uit Audiovisuele documentatie. Tevens bieden we de mogelijkheid voor een gratis DNA-onderzoek in aanvulling op het genealogisch onderzoek als daar behoefte aan is.
  4. Publicatie van een boek waarin de verhalen, portretten en stambomen van de geïnterviewden zijn gebundeld, maar waarin ook een context wordt geschetst van de diversiteit in de samenleving van Nederlands-Indië en hoe deze context de verhalen van de geïnterviewden heeft beïnvloed.
  5. Genealogische cursus, waarin we op basis van de opgedane kennis uit het project een online Indische genealogiecursus maken die laagdrempelig is en iedere Indisch geïnteresseerde stamboomonderzoeker op weg kan helpen.

De IGV nodigt al haar leden en anderen geïnteresseerden uit om deel te nemen aan dit project en om de bekendheid van dit project te vergroten. Graag komen wij in contact met personen die tot deze doelgroep behoren en interesse hebben om hieraan deel te nemen. Ook als u een bijdrage aan het project wilt leveren door het uitvoeren van genealogisch onderzoek of het houden van interviews komen wij graag met u in contact. Bent of kent u zo iemand dan kunt u een bericht sturen naar de initiatiefnemers van dit project, Ralph Ravestijn en Kevin Felter via webmaster@igv.nl of bellen naar +31152785183.

Meer informatie over de aparte projectonderdelen vindt u in de PDF.

Het project zal tussen nu en eind oktober 2019 worden gerealiseerd en wordt mogelijk gemaakt door een subsidie uit de regeling Collectieve erkenning Indisch en Moluks Nederland van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het eindresultaat van het project zijn een publicatie en een digitale cursus. Deelnemers aan het project ontvangen een exemplaar van de publicatie.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.