Personeel Fa. Jacobson Van den Berg & Co.

6
3235
> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN! <

De fa. Jacobson Van den Berg & Co. behoorde samen met de handelsondernemingen Internatio, Lindeteves, Borsumij en J. en Geo. Wehry tot de grotere handelshuizen in Nederlandsch-Indië. Jacoberg zoals de firma kortweg heette, werd opgericht door Edward Jacobson (Rotterdam 1841-Kreuzlingen (Thurgau) 1881) en Henri van den Berg (Rotterdam 1843-Nice 1899). In Nederlandsch-Indië waren er kantoren te Batavia, Cheribon, Semarang en Soerabaja. Het hoofdkantoor was gevestigd in Rotterdam. In de Exporter’s Directory of the Netherlands East Indies 1919 staat vermeld in welke koloniale produkten de firma allemaal handelde. Het assortiment is echter zo uitgebreid, dat men zich eerder zou moeten afvragen waarin zij niet handelde.

Op de foto zien we personeel van Jacoberg. De foto is genomen op 18 juli 1938. De redactie weet niet om welke vestiging het gaat en wie er allemaal op de foto staan. Wie iemand herkent, wordt vriendelijk verzocht dit op deze site te melden, waarvoor natuurlijk bij voorbaat dank.

Personeel fa. Jacobson van den Berg & Co. (Jacoberg) 18 juli 1938Personeel fa. Jacobson van den Berg & Co. (Jacoberg) 18 juli 1938, vestiging onbekend

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Door: Roel de Neve

> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN! <

6 REACTIES

 1. Deze reactie kregen wij binnen van Jim:

  Ik herken onomstotelijk mijn vader, Willem Frans Christoffel Enters, de Europese man staande geheel links op de foto.
  Mijn vader werkte begin 1938 op het hoofdkantoor van Jacobson & van den Berg in Batavia en werd begin 1938 benoemt tot “staflid”. Tevens werd hij geinformeerd dat hij zich moest opmaken voor overplaatsing naar het kantoor van Jacobson & van den Berg in Palembang.
  Mijn zuster is op 6 November 1937 geboren te Batavia, terwijl ik werd geboren op 8 November 1939 te Palembang.
  Volgens Uw informatie is de foto genomen in Juli 1938. Toen werkte mijn vader waarschijnlijknal op het kantoor van Jacobson & van den Berg in Palembang. Maar ik vraag me af of ze in die tijd wel zo’n grote Europese staf hadden op dat kantoor. Eerlijk gezegd betwijfel ik dat.
  Ik ben ertoe geneigd te zeggen dat de foto betrekking heeft op personeel van het hoofdkantoor te Batavia en dat mijn vader of nog niet was overgeplaatst naar Palembang of even terug was in Batavia, wellicht om zijn gezin op te halen voor definitieve verhuizing naar Palembang.
  Maar eerlijk gezegd vind ik de goedangs op de achtergrond er wat armoedig uitzien voor de goedangs van Jacoberg in Batavia. Ik vraag me af of de firma niet wat welvarender was om een betere achtergrond voor deze foto te vinden.
  Ik hoop U met deze informatie van dienst te zijn geweest.
  Jaap (“Jim”) Enters

 2. Zittend 2e van rechts (naast de vrouw) is Albert Andries Bouwes, mijn grootvader. Firmant van Jacoberg. Deze foto staat/stond ook op website van het koninklijk instituut voor de tropen met meer namen erbij.

 3. Tevens zullen op deze foto staan de heren Paul David Ricardo en Karel Anthonius Jochum Bol. Beiden waren de getuigen op het huwelijk van voornoemde Albert Andries Bouwes.

 4. My uncle Anthony (Ton) Knottenbelt worked for Jacobson en van den Berg before he was captured by the Japanese in Padang, Sumatra on 28 March 1942, together with my father Rob Knottenbelt. I do not know if he is included in this photo, but he was in the Batavia office in 1940. I only met him once in New Zealand in the early 1960s, so would not recognise him from this photo. Apparently he had been in Japan before the war (was there a Jacobson office there?) and acquired enough Japanese to be a translator on the Thai-Burma Railway. I would appreciate any further information that someone might have regarding him. Thank you.

 5. Mijn oom: Martheijs de Jong werkte voor Jacobson in Indonesië en kwam in 1956 terug naar Nederland. Ik wist wel dat deze broer van mijn vader in Indonesië verbleef en met de handschoen is getrouwd met mijn tante, maar ik was pas 5 (1951 geb.jaar) en wie was die man die ons soms bezocht tijdens verlof en ik onder de tafel kroop.
  Heel toevallig heb ik 6 jaar voor Lindeteves-Jacobsberg L-J in Rotterdam gewerkt op de Slaak waar ook Stokvis zat en later op de Westblaak van 1984 t/m 1991 ong. Pas toen hoorde ik van mijn oom dat hij ook voor deze firma werkte wat ik heel bijzonder vond daar hij ook mijn Peetoom was. Hij is 80 geworden en we hebben verloren jaren dubbel en dwars ingehaald. Het was een fijn mens en woonde in Doorn en altijd een (zelfstandig)zakenman gebleven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.