Tussen de Grognards

0
3240

Hoera, de eerste 1000 personen uit de Suppletiefolio’s van het Nederlands-Indisch Leger zijn geïndexeerd! Tussenresultaten zijn nu ook meteen te downloaden via de downloadpagina, met een handige link naar de originele scan.

Maar wie waren die vroege rekruten die vanaf 1815 door onze jonge monarchie werden uitgezonden? In elk geval een groot aantal Franse deserteurs. Veteranen uit het Napoleontische leger die zich niet thuis voelden in het nieuwe Frankrijk waar weer een Bourbon, Lodewijk XVIII, op de troon zat. Ze waren eigenlijk nog trouw aan hun kleine korporaal, Napoleon. Zelfs de Franse officieren in dienst van Nederland zongen na een paar glaasjes:

Geen Bourbons! Geen Bourbons! We willen de kleine koning van Rome (Napoleon II, zoon van Napoleon). Zoals opgetekend door Sytze Roorda van Eysinga die in 1819 vanuit Nederland naar Batavia reisde.

De Fransen werden ook wel les Grognards genoemd, de Grommers, omdat leden van de Napoleontische elite garde het voorrecht hadden vrijelijk hun ongenoegen te uiten over de irritaties van het soldatenleven.

Help mee met dit indexeringsproject en zie de Grognards aan je voorbijtrekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.