Uw Chinees-Indonesische familienaam in een 姓 karakter

0
2050

Veel Nederlanders hebben behalve Indonesische ook Chinese voorouders, maar het onderzoek daarnaar werd lange tijd als vrijwel onmogelijk beschouwd. Niets is minder waar, zoals onder andere blijkt uit de familiegeschiedenis van Oe An Wang, waar zij haar familie kan traceren via het Chinese voorouderlijke dorp tot het jaar 2698 voor Christus.

Een eerste stap bij het uitzoeken van de Chinese roots is het opsporen van de Chinese karakters van de naam, die bij aankomst van de totok (veelal uit Fuijan) in Nederlands-Indië in Latijns schrift werd omgezet. Deze Chinese karakters zijn bijvoorbeeld te vinden op grafstenen in Nederlands Indië. Maar wat als er geen graf bekend is? Gelukkig is er in 1932 een adresboek uitgegeven met meer dan 700 pagina’s met gegevens van voornamelijk Chinees-Indonesische bedrijven, met Chinees en Nederlands onder elkaar. Een soort Rosetta Stone van Chinees-Indonesische familienamen dus.

Voorbeeld van de adresgegevens uit de Directory. Oe Oen Djiang wordt geschreven als 余允讓, waarbij het eerste karakter, 余, de familienaam weergeeft, en 允 de generatienaam. Liem Kiam Djiang is terug te vinden (blauw geselecteerd) als 林諏讓 (OCR maakt er trouwens 林諏澶 van), waarbij de familienaam 林 is, en 諏 de generatienaam.

De IGV heeft deze uitgave doorzoekbaar gemaakt in zowel Chinees als Latijns schrift. De karakterherkenning is niet perfect, maar vaak goed genoeg om de stap van de Latijnse naar Chinese familienaam te maken. Ook belangrijk is de generatienaam, het middelste karakter, en de eigennaam, het laatste karakter. Broers en zusters zijn daardoor vaak eenvoudig te herkennen door dezelfde generatienaam. Tegelijk geeft het doorzoeken informatie over beroep, woonplaats en straatadres, in 1932.

Ben je alleen op zoek naar de familienaam, dan kan je ook zoeken in de database van MyChinaRoots (link).

Voor degenen onder ons die minder goed Chinees lezen is Google Translate tegenwoording een prima manier om het Chinese schrift (ook in websites) leesbaar te maken.

De IGV stelt het document hier beschikbaar, ook voor niet-leden, hoewel lidmaatschap wordt geapprecieerd om bij te dragen aan onze IT infrastructuur. Bovendien biedt Huihan Lie IGV leden een gratis 30 minuten expert video call om een indruk te geven wat er verder allemaal mogelijk is om uw Chinese roots na te volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.