Anna Carolina Jacoba Rosendahl

0
1956
> Klik op de titel van dit artikel om een reactie achter te laten! <

Of alle naamdragers Rosendahl in Nederlandsch-Indië tot dezelfde familie behoorden, is de vraag. Maar zelfs als dit zo was, zou het om een kleine familie gaan. Anna Carolina Jacoba Rosendahl (1883-1922) die voor onderstaande foto poseerde, was de dochter van Petrus Rosendahl (1853-1905) en Maria Louisa Bois d’Enghien (1853-1907).

Anna C. J. Rufi-Rosendahl

Anna Carolina Jacoba Rufi, geboren Rosendahl.

Haar vader was de zoon van Tamerus Gerrit Hendrik Rosendahl (1831-1861) en de inlandse vrouw Sanem die bij haar doop de namen Johanna Christina ontving. Tamerus en Sanem trouwden te Batavia op 25 juni 1856, dus drie jaar na de geboorte van Petrus, die vermoedelijk in 1855 was erkend. Het heeft er alle schijn van dat Petrus hun enige kind was.

Wie de ouders van Tamerus waren, is onbekend. Mogelijk was hij een zoon van Henrij Rosendahl (1794-?), die als fuselier op 22 oktober 1820 aan boord van het schip “Koophandel” embarkeerde met bestemming Oost-Indië. Henrij Rosendahl was volgens zijn stamboekinschrijving geboren in Luik en woonde laatstelijk te Lubeck. Hij was een zoon van Gotfried Rosendahl en Margrita Gunner…. (laatste deel van haar familienaam was in de stamboekinschrijving van haar zoon onleesbaar). Henrij Rosendahl was mogelijk ook de vader van Frederik Gustaaf Rosendahl (1833-1840) en de eveneens als kind overleden Hendrica Rosendahl (?-1834).

Anna Carolina Jacoba Rosendahl werd te Batavia geboren op 24 april 1883 en trouwde te Soerabaja op 28 mei 1904 met Hendrik Rufi (1879-1934). Haar echtgenote was employé bij Linde Teves te Soerabaja en later te Semarang. Zelf hield zij te Semarang een pension. Zij overleed te Soerabaja op 1 nov. 1922 en werd aldaar begraven op de begraafplaats Peneleh. Zij rust in een graf met vier van haar kinderen (w.o. twee levenloos geborenen), haar moeder en haar broer Henri [Theodoor Paul] Rosendahl (1889-1905).

Behalve deze broer had zij nog twee broers en twee zusters. Van haar zusters overleed er een nog geen vier maanden oud, terwijl de ander in 1896 mevrouw Frederic Daniel Brangert werd. Van de jongste van de twee broers, Adolf Pieter Leonard Rosendahl (geb. 1885), was in 1954 aan diens zoon geen woon- of verblijfplaats bekend. De oudste, Emil Victor Joseph Rosendahl (geb. 1878), overleed in 1943.

Foto: Ad Lans | Tekst: Roel de Neve

Van Leo Janssen ontving de redactie de volgende aanvulling:

25 juni 1856. Tamerus Gerrit Hendrik Rosendahl, geboren te Batavia [24 dec. 1831], oud 25 jaar, korporaal-ziekenoppasser bij het Militair Hospitaal te Weltevreden, aldaar woonachtig, natuurlijke zoon van de Chinese vrouw Sing Nio en erkend door Gerrit Hindrik Rosendahl, beiden overleden; met de inlandse vrouw Sanem, die bij de doop heeft aangenomen de namen van Johanna Christina, geboren te Batavia, oud naar gissing 25 jaar, alhier wonende op Weltevreden buiten Batavia, dochter van ouders onbekend. Getuigen: Marcellus van Dorp, oud ruim 35 jaar, sergeant-ziekenvader, en Elias Tambeije, oud 40 jaar, ziekenoppasser, beiden van het Militair Hospitaal te Weltevreden en aldaar woonachtig.

Bron: Huwelijksregister van Batavia 1856, aktenr. 35

N.B.: de toevoeging van Rosendahl’s geboortedatum is van Leo.

Naschrift redactie:

Gerrit Hindrik Rosendahl komt voor op de inwonerslijsten van Batavia in de Indische almanakken van 1830-1861 als Gerrit/Gerrit Hendrik Rosendahl, Gerhard Henrich Rosendahl en Gerard Heinrich Rosendhal. Zijn overlijden is niet gevonden.

> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN! <

Vind je het leuk als in deze rubriek ook een foto uit jouw familiealbum gepubliceerd wordt? Stuur deze dan naar de redactie (redactie@igv.nl). Daarbij graag vermelden wie er op de foto staan en, indien bekend, waar en wanneer de foto genomen is en ter gelegenheid waarvan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.