Databank registratiekaarten marinekrijgsgevangenen in Azië online

2
1689

Bron: Museum Bronbeek

> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN <

Gisteren presenteerde de Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost (S.O.O.) in het Marinemuseum te Den Helder de website http://pow.s-o-o.nl met 1803 vertaalde registratiekaarten van marinemannen en andere zeevarenden, die de Japanse bezetting van Nederlands-Indië van 1942 tot 1945 in Japanse krijgsgevangenschap doorbrachten.

Veel oud-krijgsgevangenen wilden er na het einde van de Tweede Wereldoorlog niet over praten of vonden geen luisterend oor. De vertalingen geven de nabestaanden de mogelijkheid uit deze nieuwe bron meer inzicht te krijgen in die verschrikkelijke periode in het leven van hun dierbaren.

De in totaal circa 4000 ‘marinekaarten’ zijn in 2011 overgedragen aan het Nationaal Archief en bevatten naast de registratiekaarten van personeel van de Koninklijke Marine ook die van het (gemilitariseerde) personeel van de Koopvaardij, de Gouvernementsmarine, de Koninklijke Paketvaart Maatschappij (K.P.M.) en diverse andere rederijen.

Registratiekaart van de commandant van het Korps Mariniers in Nederlands-Indië Luitenant-kolonel Willem Roelofsen [via www.gahtena.nl]
Registratiekaart van de commandant van het Korps Mariniers in Nederlands-Indië
Luitenant-kolonel Willem Roelofsen [via www.gahtena.nl]

De Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost heeft nu 1803 kaarten van het Japans naar het Engels vertaald en stelt de vertalingen via http://pow.s-o-o.nl beschikbaar voor de nabestaanden.

In tegenstelling tot de algemene verwachting werden niet alle Japanse documenten aan het einde van de oorlog vernietigd. Door de Japanse taal zijn deze documenten niet zonder meer toegankelijk. De kaarten bieden een schat aan informatie met betrekking tot een van de meest trieste periodes van de Japanse bezetting. Door belangrijke financiële ondersteuning van de Toyota Foundation is met behulp van Japanse specialisten van S.O.O. en POW Research Network Japan de barrière nu verdwenen en kunnen nabestaanden en onderzoekers kennis nemen van deze belangrijke bron.

Het Japanse militaire bestuur heeft van alle krijgsgevangenen registratiekaarten bijgehouden. Het Japanse Informatiebureau voor krijgsgevangenen werd opgericht in 1941 als onderdeel van het Ministerie van het Leger. Na de Japanse capitulatie van augustus 1945 werd het bureau voortgezet als het ‘1st & 2nd Repatriation Bureau’ en uiteindelijk verplaatst naar het Japanse Ministerie van Welzijn. De kaarten, die tot 1955 werden bijgewerkt, werden op 1 maart 1955 officieel overgedragen aan de Nederlandse overheid. In totaal zijn 47.818 kaarten beschikbaar gesteld.

ICRC Archives (Genève) 1. V-P-hist-03185-26a [Japanse POW information bureau, na capitulatie augustus 1945 (Editing POW Cards to exchange POW information with the Allied states, possibly 1952-54)] photolibrary@icrc.org
ICRC Archives (Genève) 1. V-P-hist-03185-26a [Japanse POW information bureau, na capitulatie augustus 1945 (Editing POW Cards to exchange POW information with the Allied states, possibly 1952-54)] photolibrary@icrc.org

De Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost werd in 2012 opgericht en is een non-profit ANBI organisatie, die zich tot doel stelt Japans archief materiaal beschikbaar te stellen voor slachtoffers van de Japanse bezetting in Nederland. S.O.O. ondersteunt Japans-Indische nakomelingen met hun zoektocht naar hun biologische vader. De stichting beijvert zich tevens voor intensievere samenwerking op het gebied van onderzoek met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog op academisch/wetenschappelijk niveau tussen Nederland en Japan.

> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN <

2 REACTIES

  1. Dankzij dit artikel dat ik op de website van Asal Oesoel heb gevonden, kon ik naar de website http://pow.s-0-0.nl gaan en heb daar de vertaalde registratiekaart van mijn vader, Willem Frans Christoffel Enters, oorlogskrijgsgevangene, kunnen vinden. Ik ben hier heel dankbaar voor aangezien ik het nu kan toevoegen als bijlage aan de familie geschiedenis die ik aan het schrijven ben. Ik was altijd al van plan om naar het Nationaal Archief te gaan om er naar te zoeken, maar nu heb ik het op snelle wijze kunnen vinden. Mijn hartelijke dank aan Asal Oesoel.
    Jim Enters

    • Beste Jim,

      Wat een ontzettend leuk bericht om te ontvangen en te lezen. Veel succes nog met het schrijven van je familiegeschiedenis, mocht je nog eens vastlopen of ergens hulp bij nodig hebben: laat het ons weten!

      Mvg
      Liselore

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.