Geleerde lessen

0
1589
> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN <

Ik denk dat iedereen hier wel mee te maken heeft (gehad) wanneer hij/zij in het buitenland is voor (genealogisch) onderzoek. Of het nu gaat om archiefonderzoek of veldonderzoek; het niet of beperkt kunnen spreken van een taal kan voor behoorlijk wat vertraging zorgen én een goede voorbereiding is onontbeerlijk.

December 2014 zat ik volkomen onvoorbereid (én onverwacht) in het vliegtuig naar Indonesië met enkele woordjes Bahasa Indonesia in mijn vocabulaire (na een maandje halfslachtig een zelfcursus te hebben gevolgd). Ik wist niet waar ik aan begon. Een vakantie of alvast een begin maken met het onderzoek naar mijn familiegeschiedenis via de lijn van mijn opa?

Tana Toraja © Liselore Rugebregt
Tana Toraja © Liselore Rugebregt

Ach, jullie kunnen het natuurlijk al raden. Van dat onderzoek kwam niets terecht. In een onmenselijk tempo reisde ik met een goede vriendin van de ene kant naar de andere kant van Java, moest en zou ik naar Tana Toraja – waar de roots van mijn oma liggen – en bleef er nog een weekje over om bij te komen op Bali.

Ergens in Tana Toraja is er nog wel een poging gewaagd om op zoek te gaan naar oude familiegraven, om bij thuiskomst erachter te komen dat de moeder van oma in Makasser begraven is. Nou ja, dat gebeurt! En was deze reis naar mijn ‘roots’ dan helemaal niet nuttig geweest? Nou nee.

Ook al ben ik er niet aan toegekomen om archieven in te duiken, geboortehuizen en -gronden te vinden, graven op de foto te zetten en wat nog meer, het heeft mij alleen maar nieuwsgieriger gemaakt. Wanneer ik weer naar Indonesië ga, dan zal dit niet alleen in het teken van vakantie staan, maar ook genealogie.

Tana Toraja © Liselore Rugebregt
Tana Toraja © Liselore Rugebregt

Overigens zal ik mij voor de volgende keer wel braaf aan de 7 pijlers, zoals opgesteld door het CBG, houden:

  1. Bereid je genealogisch onderzoek goed voor.
  2. Ga kritisch om met je bronnen van informatie.
  3. Verantwoord de bron van je informatie.
  4. Bouw een solide bewijsvoering op.
  5. Respecteer privacy en persoonlijke levenssfeer.
  6. Respecteer het auteursrecht.
  7. Deel het resultaat van je genealogisch onderzoek.

Wordt vervolgd

Door: Liselore Rugebregt

> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN <

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.