De Indische Onderzoeker: de familie Krancher

1
3675

Een vaste rubriek waar we door de wol geverfde Indische Onderzoekers aan het woord laten. Deze keer drie, Ron Hitty en Ish Krancher, bekend van de website krancher dot com. We laten ze aan het woord over inspiraite, plannen en hun mooiste ontdekkingen.

Wanneer zijn jullie begonnen met het onderzoeken van jullie Indische geschiedenis?

Ron is altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis en cultuur. Als kind al genoot hij tijdens feestjes van het luisteren naar de anekdotes, die dan vooral gingen over voorvallen in Nederlands-Indië. Gaandeweg kreeg hij meer aandacht voor zijn afkomst en kreeg mede om die reden van zijn grootvader (Paul Alexander Kouthoofd), kopieën van de familiestamboom. Na zijn overlijden droegen zijn grootmoeder (Emma Charlotte Sell) en zijn tante (Yolanda Olga Kouthoofd) ook diverse aktes aan hem over. Ron, Hitty (van beroep intensive care verpleegkundige en ook bijzonder geïnteresseerd in de ‘roots’ van haar echtgenoot) en dochter Aïsha (Ish) reisden regelmatig naar Indonesië en zochten daar naar plekken die zij aangereikt kregen van Ron’s ouders (Jan François Krancher en Pola Emelie Kouthoofd) en andere familieleden. Op haar tiende spitte Ish bijvoorbeeld samen met haar ouders op begraafplaats Petamburan (Jakarta) de (zwaar beschadigde) boeken door op zoek naar namen van familieleden. Ze reisden toen voor een jaar door Indonesië, Maleisië en Thailand, en wie weet heeft dat bij Ish de basis gelegd voor haar interesse in genealogie.

Hitty (links) en Ish Krancher op de begraafplaats Peneleh

Mede om die interesse voor het Indische deel van zijn afkomst en in dat verlengde zijn nieuwsgierigheid naar het Nederlands-Indië van zijn voorouders, is Ron antropologie en niet-westerse sociologie gaan studeren aan de UvA (Vakgroep Zuid- en Zuidoost Azië). Dit resulteerde o.a. in twee wetenschappelijke boeken: ‘De Indo-Europeaan: een verdwijnend fenomeen?’ en ‘Machtspolitiek en conflicten in Nederlands-Indië en Indonesië’. Jaren later volgde Ish dezelfde studie aan de UvA en zo verdiepte zich ook hun samenwerking. Dat zorgde ervoor dat zij nog dieper in de familiegeschiedenis doken, wat hen bracht tot het schrijven van het Krancher familieboek ‘Dari Mana? Waar kom je vandaan’ en het Kouthoofd familieboek ‘Het geslacht Kouthoofd (van west naar oost). Met name het Kouthoofd familieboek kreeg vorm door de ontdekking van de familiegraven op Makam Peneleh (Soerabaja) en het doopregister van de katholieke kerk aldaar.

Wat zijn jullie mooiste ontdekkingen geweest?

Het fotograferen van het grafveld ‘Makam Peneleh’ en dat van de historische doopboeken gaf ons een enorme impuls. Behalve dat was het ook een geweldig gezinsproject! Kortom, onze twee mooiste ‘ontdekkingen’ zijn: Makam Peneleh en het Rooms Katholieke Doopregister. Niet alleen door de schat aan informatie die het opleverde, maar ook omdat het ons nieuwe invalshoeken verschafte, waar we de komende tijd dan ook nog meer aandacht aan gaan geven.

Fragment uit het doopboek van de katholieke kerk te Soerabaja.

Alle gegevens werden na terugkeer door Ish verwerkt en aangevuld met nieuw gevonden materiaal.

Naast het presenteren van de gegevens in de boeken startte Ish in 2011 de website ‘Krancher dot Com’ (www.krancher.com), waar ook de meeste gegevens al zijn terug te vinden en die bijna dagelijks door Ish wordt aangevuld met vooral door haar gevonden nieuwe feiten en wetenswaardigheden.

Waar hebben jullie je het afgelopen jaar het meest mee bezig gehouden?

Ron hield zich het afgelopen jaar vooral bezig met het schrijven van zijn derde roman ‘Meisjes van de plantage’ en het voorbereiden van de serie ‘Momenten van Betekenis’ die komende maand op de website van start gaat.

Ish is vooral met de website bezig geweest. Zo heeft ze een online database aangemaakt van het register van Makam Peneleh en is ze nu druk met het aanleggen van een online database van het doopregister. Haar doel is uiteindelijk dat iedere geïnteresseerde kan opzoeken of een voorouder in het doopboek staat, wie zijn/haar ouders zijn en wat zijn/haar geboortegegevens zijn.

Daarnaast is nu ook haar stamboom (vaders- en moederskant!) deels online in te zien. Deels, omdat vele gegevens nog moeten worden verwerkt.

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?

In het jaar 2020 hoopt Ron onder andere zijn volgende roman af te hebben geschreven en samen met Hitty de tijd te hebben om in Indonesië een tweetal nieuwe projecten, die Ish graag ter plekke onderzocht wil hebben, uit te voeren.

Ish blijft werken aan het doopregister en de online stamboom.

Dank voor jullie antwoorden (en mooie werk!)

 

1 REACTIE

 1. Besten,
  Ben op zoek naar dhr Kans Boers (www.imexbo).

  Begrijp dat Ish Krancher zijn website mogelijk beheerd.

  Ben op zoek naar informatie over mijn Armeense grootouders en ouders (Bandung)

  Ben de oudste zoon van John David Marcar en Arsjhalouis Johannes. Destijds wonende in Bandung.

  Met dank,
  M: 06-22422201

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.