Reply To: Mijn DNA laten onderzoek via My Heritage

Forum Forums Restricted content Indisch DNA Mijn DNA laten onderzoek via My Heritage Reply To: Mijn DNA laten onderzoek via My Heritage

#44271
sopiccm1sopiccm1
Participant

Dag Sigrid,
Ik las je vraag over Scandinavisch dna. Zo op de 1e dag van het nieuwe jaar (een goed en gezond nieuwjaar toegewenst aan een ieder!)gewoon mijn uitleg als leek (en anderen mogen me verbeteren), De dna test (die ik ook heb gedaan) geeft je een richting, een indicatie, qua continent, Europa, Azie etc. Europa is weer verdeeld in groepen en je krijgt zo een verdeling, waar je het meeste mee overeen komt. Puur Nederlands DNA bestaat niet, voor velen valt dat bij Myheritage onder Noordwest-Europees, Engels of Scandinavisch. Zeker de mensen waarvan de familie van oudsher in de kuststreken woonden langs de Noord- en Oostzee kunnen veel overeenkomsten hebben met Scandinavisch of Engels. Zonder dat daar direct een verborgen familiedrama 🙂 achter schuil gaat met een recente Zweed of iets dergelijks. Ik denk dat mensen vaak onvoldoende beseffen hoeveel gemigreerd werd binnen Europa. Grenzen waren geen hinder zoals vandaag de dag. En nationaliteiten vloeibaar. Bovendien na de Napoleontische tijd was het Oost-Indisch leger een echt vreemdelingenlegioen. De mannen, die dienst namen en verscheept werden naar Indie, kwamen echt uit alle windstreken.
In mijn geval is mijn vaders kant zeer goed gedocumenteerd, naast mijn 3 Indonesische voormoeders, vele Fransen, Duitsers enz en een enorme dosis Noord-Nederlandse/Duitse afkomst. Met ook die Karel de Grote lijn, en de Engelse Alfred the Great via traceerbare huwelijken. De uitslag bij Myheritage gaf daardoor wel een echt gevoel van herkenning, ondanks het volledig ontbreken van Noord-West Europees dna. Een Nigeriaanse drupje was eigenlijk het grappigste en helaas totaal niet traceerbaar. Maar, zo ik, om Couperus maar aan te halen, iets ben, ben ik dus (als Haagse) grotendeels Europeaan, maar ook een wereldburger.
Mijn hoop is natuurlijk dat ik uiteindelijk duidelijke matches met mijn niet-Europees DNA zal krijgen. Dat heb ik nog niet echt, dus hoe meer mensen die dna test gaan doen hoe beter en leuker!
Mijn uitslag:
Europa 91,2%
Scandinavisch 48,1%
Engels 22,6%
Iberisch 14,3%
Oost-Europees 6,2%

Azie 7,6%
Filipijns, Indonesisch, Maleis 4,9%
Centraal-Aziatisch 2,7%

Afrika, Nigeriaans 1,2%
Totaal 100%

Hartelijke groet,
Monique