Gezocht: nabestaanden massa executie Balikpapan

0
2938

Namens Luitenant-Kolonel b.d. Jacq. Z. Brijl BL zijn wij op zoek naar nabestaanden van een aantal militairen die zijn omgekomen bij de massa executie door het Japanse leger op 20 februari 1942 op het strand van Balikpapan, Borneo.

De militairen in kwestie zijn:

  • Deursen, van, Dick Harry, Semarang, 24-02-1911, Mlt. Sgt Knil
  • Lammerding, Louis Charles Ernst Edward, Semarang, 28-02-1906, Ls Sld Knil    
  • Pesch, Gustaaf, Poempoet, 30-01-1907, Sgt Knil   
  • Tijdeman, Joos Willem, Karang Anjar, 03-10-1912, Mlt Sld Knil
  • Jorissen, Lambertus Gerardus, Langsa, 24-05-1917, Sgt Art Knil
  • Gillet, Caesar Engelbert, Walikoekoen, 17-2-1922, Sld Tkl Gi Knil

Al geruime tijd zet Luitenant-Kolonel b.d. Jacq. Z. Brijl BL (Mojokerto, N.O.I., 1927) zich in om te eren wie ere toekomt. Het doel is om moedige personen te eren die tijdens WOII hun leven voor het vaderland hebben gegeven. Door zijn inzet kunnen nabestaanden vaak alsnog postuum het Mobilisatie Oorlogskruis (MOK) in ontvangst nemen.

Mocht u een nabestaande zijn of kennen, neemt u dan contact op met Luitenant-Kolonel b.d Jacq. Z. Brijl of met de IGV.

De moord op de Europese inwoners van Balikpapan (Borneo) door het Japanse Leger op 20 februari 1942

Nadat het Japanse Leger in februari 1942 bij Balikpapan was geland en de stad vervolgens had bezet, werden kort daarna alle Nederlanders, ook de artsen en 8 patiënten van het Plaatselijke Ziekenhuis verzameld en gevangen genomen. Vervolgens werden zij allen op 20 februari 1942 vastgebonden en gedwongen in de richting van de kust te lopen, in de omgeving van het oude fort “Klandasan”. Op het strand aangekomen werden de Officier van Gezondheid en de Hoofdinspecteur van de anderen afgescheiden. Nadat zij apart stonden opgesteld werden zij onthoofd. Vervolgens begonnen de Japanse soldaten de overige gevangenen de zee in te drijven totdat zij op borsthoogte in het water stonden. Toen dat was gebeurd werden de gevangenen één voor één door de Japanse militairen doodgeschoten. De plaatselijke bevolking was indertijd door de Japanners gedwongen getuige te zijn van deze vreselijke gebeurtenis. Door de stromingen in de zee spoelden naderhand de lichamen van de slachtoffers terug op het strand en werden daarna door de bevolking begraven. Na WOII werden hun stoffelijke overschotten door de OGS herbegraven op het Nederlandse Ereveld “Kembang Koening” te Soerabaja. In totaal verloren die dag 78 Nederlanders het leven.

Naschrift
De redenen van dit moorddadige optreden zou zijn dat de Commandant van de Japanse troepen, een Vice-Admiraal, ontstemd was geworden over het feit dat in opdracht van de Nederlandse Garnizoenscommandant Luitenant- Kolonel C. van den Hoogenband de Nederlandse verdedigers alle belangrijke bruggen en olie-installaties tijdig hadden opgeblazen en in brand hadden gestoken.

‘s – Gravenhage, 26 jan. 2019

Jacq. Z. Brijl., Luitenant- Kolonel bd, BL.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.