Help mee met het indexeren van het Oost-Indisch Boek

0
9086

We meldden al de succesvolle indexatie van het Korps Pupillen door ons mensenmassa-project. 2.400 pupillen van wie de ouders, geboorteplaats en geboortedatum nu snel zijn te achterhalen.

We vervolgen dit project op dezelfde leest, maar een tikje groter, het indexeren van ca. 23.000 extracten uit het Oost-Indisch Boek. Het gaat hier om onder-officieren en minderen die in Indië zijn aangenomen bij het KNIL, en die net als de pupillen voor het grootste deel geboren zijn buiten Nederland. We beginnen in 1834 omdat de vroege formulieren een ander formaat hebben. Die komen nog als toetje.

Help mee

Help hier mee bij het indexeren van het Oost-Indisch boek. Als iedereen een handje helpt zijn we voor de zomervakantie klaar.

Jan Gerrit van der Pol, No. 58699.

Instructies

Er hoeven maar maximaal 4 velden ingevuld te worden:

  1. Achternaam of enige naam
  2. Eventueel voorvoegsel
  3. Voorna(a)m(en). Bij de vroege extracten soms afwezig.
  4. Stamboeknummer. Dit is het getal achter het voorgedrukte “No.”, negeer andere cijfers op het formulier.

Help hier mee!

Afrikaanse rekruten

Bij de eerste inschrijvingen in het Oost-Indisch Boek komen we veel rekruten uit West-Afrika tegen. De geschiedenis van deze groep is interessant maar ook veelbewogen. Ze waren in het gebied dat we nu Ghana noemen slaven van het Ashanti-koninkrijk. Deze slaven werden door de Nederlanders vrijgekocht om “vrijwillig” in dienst te treden bij het KNIL. Daarmee werden ze wel gelijkgesteld aan Europeanen, en velen hebben nageslacht achtergelaten in een Indo-Afrikaanse gemeenschap, waarvan veel nazaten nu in Nederland leven. Afrikaans DNA maakt daardoor ook vaak deel uit van Indisch DNA.

Lees meer hierover in Zwarte Hollanders (pdf) van Ineke van Kessel.

Extract van Annan Kwassie, geboren in Effertoko, Afrika, in 1820.

De ingevoerde gegevens zullen onmiddellijk te zien zijn en, net als bij het Pupillenproject, worden gedeeld met Open Archieven. Omdat er regels zijn over het verzamelen van gegevens van mogelijk nog in leven zijnde personen indexeren we momenteel geen personen die geboren zijn vanaf 1918 (gerekruteerd vanaf 1936). Dit project is een samenwerking tussen de IGV en Jeroen van Luin, digitaal archivaris bij het Nationaal Archief, die als privé-project de invoer en database-omgeving heeft gebouwd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.