Index op de Burgerlijke Stand compleet

2
14193

De burgerlijke stand voor Europeanen en daaraan gelijkgestelden werd in 1828 in Nederlands-Indië ingevoerd. Deze burgerlijke stand is gelijkwaardig aan die van Nederland. Ons geluk is dat de Mormoonse kerk in de jaren tachtig door heel Indonesië zoveel mogelijk van deze registers bij diverse archieven op microfilm heeft gezet. De kerk is nu bezig om deze te digitaliseren en daar zijn ze behoorlijk ver mee. Deze zijn gratis in te zien en te downloaden bij één van hun centra. Meer informatie vindt u op deze pagina.


Er is aanzienlijk meer overgebleven van de burgerlijke stand dan we denken. Bestuurslid Dennis van der Jagt heeft alle registers die digitaal beschikbaar zijn op de microfilms geïndexeerd, duizenden registers. Met deze index bij de hand kunt u redelijk snel een akte opzoeken. U moet daarvoor wel fysiek naar een LDS centrum. De index staat op onze website, deze is alleen voor IGV leden in te zien.


Overigens wordt er geen onderscheid gemaakt tussen Europeanen en Indo-Europeanen. Als het kind uit een gemengde relatie erkend wordt door de Europese vader dan is het kind Europeaan voor de wet, indien niet dan niet. In latere periode konden ook Indonesiërs, Chinezen en anderen juridisch gelijkgesteld worden aan een Europeaan waardoor zij ook in de burgerlijke stand voor Europeanen en daaraan gelijkgestelden terechtkwamen.

2 REACTIES

  1. Hi Dennis. My name is Budi Kwee, my father used to work for Lindetijves(?), not sure I typed it correctly.
    He worked for them until he died in the 50’s.
    I saw my family name listed here.
    I do not understand Dutch language lol. But I need help. Can you help me and my family?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.