Vrouwelijke Indische In’tvelds (V)

1
2711

In een reeks artikelen wordt nader ingegaan op de vrouwelijke leden van de Indische familie In’tveld, hun echtgenoten en – met name – hun kinderen.

In dit artikel wordt ingegaan op het gezin van Catharina Elisa In’tveld en haar tweede echtgenoot, Emanuel Francis. De familie Francis was afkomstig uit Brits-Indië, maar nadere gegevens over de oorspronkelijke herkomst ontbreken. Zijn moeder was van Portugese afkomst. Zoals moge blijken uit de foto van hem elders in dit artikel was had hij ook Aziatisch bloed in de aderen. Vanwege de zeer indrukwekkende carriere die haar tweede echtgenoot doormaakte ging Catharina Elisa tot de maatschappelijke bovenlaag behoren. Na zijn pensionering is zij er als eerste Indische In’tveld gerepatrieerd.

Dit huwelijk heeft – in tegenstelling tot haar eerste huwelijk [i]– zeer lang geduurd, ruim 46 jaar. Maar liefst elf kinderen sproten er uit voort, van wie er zeven de volwassen leeftijd bereikten. Drie van de vier zoons gingen rechten studeren, van wie er twee promoveerden. Dat een goede opleiding niet altijd tot een succesvolle maatschappelijke carriere leidt moge blijken uit de oudste zoon, Emanuel Alexander Intveld Francis, die op een gegeven moment in de gevangenis belande. Verder is opvallend dat twee van de drie zoons die trouwden dat deden met (achter) nichten. De twee dochters die trouwden deden dat beide met mannen die tot het patriciaat behoorden.

U kunt de PDF hier vinden.

Dit artikel is een vernieuwde en aangevulde versie van het op 11 mei 2018 gepubliceerde artikel.

[i] Artikel ‘Het gezin van Catharina Elisa In’tveld en Johann Henry Carl Wilhelm von Schmidt auf Altenstadt’.

1 REACTIE

  1. dank Kevin,
    de versie uit mei heb ik gelezen. Zal dit toevoegen aan mijn verzameling over mijn familie.
    vriendelijke groet,
    Inez In ‘t Veld
    ps ben ook bezig de oorsprong van mijn moeders familie op te sporen ( van Hien). Ik weet dat Adriaan tot het huwlijk van H A van Hien in Banda Neira is gekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.