Maarten Fornerod

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 26 total)
 • Author
  Posts
 • in reply to: Spam voorkomen? #42214
  mfornerodMaarten Fornerod
  Participant

  We werken eraan, dank.

  mfornerodMaarten Fornerod
  Participant

  In een manuscript van Peter Christiaans over Apothekers in Nederlands-Indië, dat gepubliceerd zal worden in de Indische Navorscher van 2021 wordt George Severing genoemd, geb. Semarang 24 sept. 1806, zoon van Rijk Severing en Wilhelmina Regia Diepen. De twee huwelijken komen overeen met wat Christiaans schrijft. Het was niet ongebruikelijk in Ned. Indië dat bij een relate huwelijken pas werden gesloten jaren nadat een kind (of meerdere) werd geboren. De moeder zou dus best Johanna Elisabeth Meijer kunnen zijn geweest. Vriendelijke groet, Maarten Fornerod

  in reply to: Adriaan de Waal Malefijt #10926
  mfornerodMaarten Fornerod
  Participant

  Goedemorgen. In Brinkman’s cultuur-adresboek voor Nederlandsch-Indië, 1939 (aanwezig op de IGV USB stick “Bronnen”) staat A. de Waal Malefijt inderdaad genoemd als administrateur. “Gelegen: 6 km v/ Tjibadak a/ grooteweg n/ Plaboeanratoe.” Wellicht bestaat de maatschappij nog onder Indonesisch bestuur?

  mfornerodMaarten Fornerod
  Participant

  Hallo N., ik weet niet bij welk DNA bedrijf je test. Sommige bedrijven hebben een tool om DNA matches te clusteren. Als je een matrix hebt met in rijen de geteste personen en in kolommen de DNA segmenten zou je in principe zo’n clustering zelf kunnen doen (als je een beetje met R kunt werken). Er is ook een bedrijf: https://geneticaffairs.com die deze service aanbiedt. Maarten

  in reply to: Frederik Jacobus Adriaansz #10524
  mfornerodMaarten Fornerod
  Participant

  Omdat hij zo vaak getrouwd is (3x in Soerabaija) is er zeer waarschijnlijk een trouwakte gefotografeerd door de LDS, in te zien in een van de LDS FHCs. Zie https://igv.nl/actes-burgerlijke-stand-nederlands-indie-nu-digitaal-beschikbaar/ en IGV Nieuws November 2018.

  in reply to: Optimaal inzetten DNA testen #10395
  mfornerodMaarten Fornerod
  Participant

  Ja, test deze generatie alle vier. Je vader draagt namelijk maar 50% van het DNA van je grootvader, maar welke 50% is “random”. Dat wordt door de biologie zo geregeld. De broers en zus van je vader hebben ook 50% van het DNA van je grootvader, maar een andere 50% (tenzij eeneiige tweeling). De broers / zus van je vader kunnen dus andere matches hebben dan je vader. Als er nog broers/zusters van je grootvader in leven zijn moet je die eerst proberen te testen! Vriendelijke groet, Maarten Fornerod

  in reply to: Achternaam Nettur #10270
  mfornerodMaarten Fornerod
  Participant

  BRP 10 pagina 26: Begraafplaats Peneleh Soerabaja, straat 3 oost staat Maria Fischer, geb. Nettar, begr. 23 feb. 1922. Nettar is in BRP 12 p.157 verbetert in Nettur. In hetzelfde graf worden genoemd Augusta Arnoldina Maria Fischer, begr. 3 okt. 1935 en Rosalia Adelheid Ritter, geb. Fischer, begr. 7 april 1948.

  Verder nog BRP 22
  25 okt. 1876. Andreas Francis van Helvoort, geboren te Heusden, provo Noord-Brabant, oud 32 jr., wagenmaker en kuiper bij de artillerieconstructie- winkel te Soerabaja, aldaar wonende, zoon van Hendrikus van Helvoort, overleden, en van Maria Clara van Boxtel, wonende te Heusden; met Adolphina Arnoldina Maria de Rivecourt, geboren te Batavia, oud 22 jr., wonende te Soerabaja, dochter van Gerhardus Adolph Louis de Rivecourt, overleden, en van Maria Nettur, wonende te Soerabaja. Getuigen: Petrus Thomas, oud 45 jr., gepensioneerd militair ambtenaar, wonende te Soerabaja, en Johannes Pieter Jacobus Eschweiler, oud 51 jr., magazijnmeester der vierde klasse der artillerie, in garnizoen te Soerabaja.

  BRP 21
  5 april 1890. August Friedrich Oswalt Emil Fischer, geboren te Makassar, oud 34 jr., handelsemployé, wonende te Soerabaja, zoon van Friedrich August Fischer, overleden, en van Maria Nettur, wonende te Soerabaja; met Henriette Albertine Reijneke, geboren te Soerabaja, oud 21 jr., wonende te Soerabaja, dochter van Robert Horatio Reijneke, gepensioneerd ambtenaar, wonende te Soerabaja, en van Maria Louisa Koot, overleden. Getuigen: Alexander Wilhelm Koot, oud 54 jr., gepensioneerd ambtenaar en oom der bruid, en Hendricus Stenebome, oud 32 jr., handelsemployé en zwager van de bruidegom, beiden wonende te Soerabaja.

  Verder nog 3 vermeldingen in de RA via roosjeroos.nl, wellicht zijn de trouwaktes te achterhalen via de LDS.

  in reply to: HANDLEIDING | Wat is er door de Mormonen verfilmd? #9345
  mfornerodMaarten Fornerod
  Participant

  Nee, hoorde zojuist dat ze weer op dinsdag open zijn, vanaf 12 uur!

  in reply to: De namen van Indonesische overgrootmoeders #9327
  mfornerodMaarten Fornerod
  Participant

  Goede vraag, over de vrouwen uit Java of andere eilanden is vaak weinig bekend. Mondelinge bronnen zijn vaak de enige manier om iets uit hun leven te weten te komen. Ik heb bijvoorbeeld verhalen gehoord over enkele van mijn (bet-) overgrootmoeders van hoogbejaarde vrouwen die hen als kind gekend hadden. Voor een historische achtergrond is het boek de Njai van Reggie Baay an te bevelen. Hij komt 16 maart op onze ALV spreken (wordt binnenkort aangekondigd). Een andere mogelijkheid is mitochondriaal DNA onderzoek, dat de vrouwelijke lijn traceert (zie elders op onze website).
  Hartelijke groet.

  mfornerodMaarten Fornerod
  Participant

  Hallo Arthur,
  Je bedoelt vast 1798 in plaats van 1778 in regel 3. Je zou nog in de naamboekjes kunnen kijken rond 1798-1800, dpo_11357.pdf
  dpo_11359.pdf bijvoorbeeld hier in te zien https://www.europeana.eu/portal/en/record/92076/BibliographicResource_1000056588160.html. De vraag is of een simpele boer hierin zou staan… Verder misschien informeren bij marhisdata.nl?
  Groet, Maarten

  in reply to: Chinees dna #9090
  mfornerodMaarten Fornerod
  Participant

  Ja.

  in reply to: Chinees dna #9089
  mfornerodMaarten Fornerod
  Participant

  5% Chinees DNA via MyHeritage is autosomaal (+X) DNA. Autosomaal DNA wordt elke generatie 1:1 verdund.

  MT-DNA is anders want dit wordt niet verdund per generatie. Je krijgt (bijna) 100% identiek van je moeder en (bijna) niets van je vader.

  Je bewijst met een MT-DNA test dus niet hoe Chinees je voormoeder is, alleen dat ze waarschijnlijk uit een Chinese regio komt. Als je daarbij weet via autosomal DNA en documenten / overlevering dat er een Chinese voormoeder is kan je met deze gegevens een sterke hypothese maken over de Chinese afkomt van de voormoeder. Bewijzen is een zwaar woord. Aanwijzingen is beter en als die allemaal in de zelfde richting wijzen is het een sterke hypothese.

  in reply to: Chinees dna #9083
  mfornerodMaarten Fornerod
  Participant

  Ik moest het even uittekenen, maar ik snap ‘m. Zeker! Zowel je vader als zijn zus zouden “Chinese” mitochondriën moeten hebben, en het is erg interessant hoe die eruit zien; dat kan gegevens opleveren over de regio waar de stammoeder vandaan kwam. Je vader kon dit MT-DNA niet aan jou doorgeven, maar zijn zuster wel aan haar dochters/zoons. Dus zowel je nicht als eventueel haar broers of andere zusters zullen dit MT-DNA met zich meedragen.

  in reply to: Hoe degelijk en nauwkeurig zijn de tests ? #8880
  mfornerodMaarten Fornerod
  Participant
  in reply to: Hoe degelijk en nauwkeurig zijn de tests ? #8879
  mfornerodMaarten Fornerod
  Participant

  Hangt een beetje af van de hoeveelheid gemeenschappelijk DNA, de centimorgans (cM). Er wordt meestal een grens getrokken van 7 cM, daaronder kan de overeenkomst “ruis” zijn. Daarboven, hoe meer cM hoe groter de kans is dat er een recente gezamenlijke voorouder is. Over hoeveel cM hebben we het hier? Ik had laatst een match met iemand van 93 cM, dat bleek een derdegraads neef van mijn Indische kant. Zijn zus had met mij echter maar 23 cM. Terwijl zij ook derdegraads is. Dat komt door het toeval dat er in de overerving zit. Je krijgt 50% van je vader en 50% van je moeder maar welke 50% is gebaseerd op toeval (grotendeels).

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 26 total)