Rob Dumas
Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
Rob DumasParticipant
Hai La Toya,
Volgens zijn Stamboekinschrijving Stamboeknummer 85358 was Julius Jacob Wijbers geboren te Soerakarta op 28 september 1909 als zoon van Jacob Julius Wijbers en Santje Louise Kaijzel. Op 28 december 1926 liet hij zich inschrijven als fuselier voor de tijd van 3 jaren en werd geplaatst bij de kaderschool te Magelang, ik denk omdat hij toen nog minderjarig was. Hij was dus in 1926 leerling militair in het KNIL met de rang van fuselier. Op 24 januari 1929 werd hij eervol uit het leger ontslagen. Voor zijn Stamboekinschrijving zie de website:
https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.10.50/invnr/415/file/NL-HaNA_2.10.50_415_0042Zijn vader Jacob Julius Wijbers was geboren te Paramaribo in 1860. Hij huwde 3 keer. Zijn eerste huwelijk was met Marie Winter dat uitliep op een echtscheiding. Zijn tweede huwelijk was met Johanna Rakkouw dat uiliep op een scheiding. Hij huwde voor de 3e keer met Santje Louise Kaijzel op 11 maart 1903 te Soerakarta (Bron: roosjeroos.nl)
Jacob Julius Wijbers was de zoon van Johanna Josina Wijbers, zijn vader is onbekend. Zijn beroep was waterschout te Semarang.
Bron: https://www.genealogieonline.nl/indische-genealogie/I27957.phpJacob Julius Wijbers kreeg de familienaam Wijbers via zijn moeder Johanna Josina Wijbers.
Mvg,
Rob DumasRob DumasParticipantTjepoe bevindt zich in de plaats Blora (Midden-Java). Dus probeer te zoeken onder de plaats Blora.
Mvg,
Rob DumasRob DumasParticipantBeste Sigrid,
Het Scandinavische DNA dat ik heb geërfd volgens het DNA onderzoek moet volgens mij komen van mijn Noord-Duitse voorouders afkomstig uit de omgeving van Hamburg (eind 18e eeuw-begin 19e eeuw).
Het zou ook kunnen komen van mijn Engelse voorouders, maar dat denk ik niet. De Noord-Duitse voorouders woonden dichtbij Scandinavië dus zij liggen meer voor de hand als degenen van wie ik het Scandinavische DNA heb geërfd.
Succes !
Vriendelijke groet,
Rob Dumas6 August 2022 at 17:18 in reply to: In welk archief zijn de verslagen van de krijgsraad in Nederlands Indie #43691Rob DumasParticipantGoede middag,
Omtrent jouw vraag lijkt mij het beste contact op te nemen met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie te Den Haag.
Hun e-mail adres is: nimh@mindef.nlMet vriendelijke groet,
Rob DumasRob DumasParticipantCorrectie: in de laatste alinea hierboven moet staan ‘geen goede invloed heeft op het kind’ inplaats van ‘een goede invloed’
Rob Dumas
Rob DumasParticipantSoendanese en Javaanse ouders gaven in het verleden aan hun kinderen een soort van gelukswens of heilswens aan namen mee.
Zoals bijvoorbeeld:
– een jongetje die de naam had gekregen van zijn Javaanse ouders van Soegi(h)arto [ sugih betekent ‘rijk’ en ‘arto’ betekent ‘geld’ in het Javaans, deze Javaanse naam toont de hoop van de ouders dat deze zoon wanneer hij volwassen is rijk is en over geld beschikt.
– een meisje die de naam kreeg van Soeboer {soeboer betekent ‘vruchtbaar’ in het Javaans) deze naam geeft de hoop weer van haar ouders dat zij veel kinderen krijgt wanneer zij volwassen is. Vroeger waren veel kinderen een oudedagvoorziening min de Javaanse samenleving. Wanneer je veel kinderen had, dan zorgden zij voor jou wanneer jij oud was en geen inkomen meer had.In het geval van Nji Oenil, is ‘Nji’ inderdaad een aanspreekvorm in het Soendaas voor een ongehuwde vrouw.
Wat ‘Oenil’betekent in het Soendaas weet ik helaas niet, maar het zal ongetwijfeld een positieve betekenis hebben.In het geval van Kartotaroeno dat wordt geschreven als Kartataroena waarbij de a aan het eind van Karta wordt uitgesproken als ‘ò’ en de a aan het eind van het woord taroena wordt eveneens uitgesproken als ‘o’.
Het Javaanse woord ‘karta’ [uitspraak ‘karto’] is boekentaal en betekent ‘welvarend’ en ‘taroena’ [uitspraak ‘taroeno’] is eveneens boekentaal en betekent jongeling, meisje.
Dus de naam Kartataroena [uitgesproken als ‘Kartotaroeno’] betekent ‘welvarend meisje’ en deze naam geeft de hoop van haar ouders weer dat deze dochter van hen een welvarend meisje zal worden.
Misschien mag je ontlenen aan het gegeven dat de woorden Karta en taroena boekentaal zijn, dat haar ouders mensen waren met enige opleiding en ontwikkeling.Indien een kind vaak ziek wordt of heel erg ondeugend is dan wordt er van uitgegaan door de ouders dat de naam die het kind eerst heeft gekregen niet past bij het kind of een goede invloed heeft op het kind zodat de ouders besluiten het kind een andere geluksbrengende naam te geven. De naam van een jongetje die vaak ziek is of heel erg ondeugend is kan dan veranderd worden in bijv. ‘Slamet’ dat ‘heil’ of ‘geluk’ betekent in het Javaans.
Met vriendelijke groet,
Rob DumasRob DumasParticipantIk denk dat het echtpaar Fredrik Wilhelm Portier en Johanna Augustina Ertzinger meerdere kinderen behalve de reeds hierboven genoemde hebben gehad, zoals mogelijk o.a.:
Margaretha Augustina Portier, geb. Soerakarta 1824
en
Juliana Augustina Portier, geb. Soerakarta 31 juli 1835.Ik denk ook dat Johanna Augustina Ertzinger, geb. Soerakarta ca. 1803, een dochter was van Jacob Ertzinger [geb. Soerakarta vóór 1800, overl. Soerakarta ca. 1842, begr. te Pasar Kliwon (Solo)] en de vrije Javaanse vrouw Singanie.(zie Bronnenpublikatie IGV 15).
De familie Ertzinger woonde al voor 1780 in Soerakarta.
Mvg,
RobRob DumasParticipantWanneer ik kijk naar de voornamen van Johanna Frederika Augustina Portier (geb. Soerakarta 1834) en haar zuster Augustina Frederika (Albertina) Portier geb, Soerakarta 1827, valt mij op dat zij zijn vernoemd naar Frederik / Frederika en August / Augustina.
Indien ik hiervan uit ga, dan kom ik uit bij het volgende echtpaar van wie ik het sterke vermoeden heb dat zij de ouders zijn van de hierboven genoemde vrouwen te weten:
Fredrik Wilhelm Portier (Oost-Indisch militair), tr. Soerakarta 1825 Johanna Augustina Erzinger. RA 1826, p. 163
Zie ook: https://gw.geneanet.org/mmeisenbacher?lang=en&iz=466&p=frederik+wilhelm&n=portier&oc=1
Met vriendelijke groet,
Rob Dumas- This reply was modified 3 years ago by Rob Dumas.
Rob DumasParticipantVermoedelijk werd deze persoon geboren in 1867 pas erkend in 1892 mogelijk omdat hij in het huwelijk wilde gaan treden (?).
Groet,
Rob- This reply was modified 3 years, 5 months ago by Rob Dumas.
Rob DumasParticipantA. de Waal Malefijt werd Javasche Courant 1920 – 71 belast met de tijdelijke waarneming van de betrekking van ambtenaar der 3e klasse bij de landelijke inkomsten; bij Jav. Courant 1922 – 67 werd hij benoemd tot ambtenaar der 3e klasse bij de landelijke inkomsten. Jav. Cour. 1924 – 84 – Eervol uit land’s dienst ontslagen op verzoek, m.i.v. 20 okt. 1924.
Bron: Nationaal Archief, Stamkaart van A. de Waal Malefijt.
In het Nieuw-Adresboek van Ned.Indie 1921-22, p. 1185: wordt hij vermeld als ambtenaar landelijke inkomsten te Garoet (West-Java).
Met vriendelijke groet,
Rob Dumas- This reply was modified 3 years, 5 months ago by Rob Dumas.
Rob DumasParticipantNicolaas Barend Hendrik Kloesman overl. te Batavia 22 sept. 1909. Zijn ouders waren Johan Hendrik Kloesman, overl. Padangse Benedenlanden 25 dec. 1877, en zijn moeder was Anna Clasina Kerkoff overl. Padang (Padangse Benedenlanden) 28 okt. 1899. Zij traden in het huwelijk te Tapanoeli, Mandeling en Ankola (Sumatra) 18 dec. 1859. Deze gegevens zijn te vinden op de website van http://www.roosjeroos.nl
Met vriendelijke groet,
Rob DumasRob DumasParticipantVia onze voorouders en onze ouders krijgen wij allemaal een pakketje genen (erfelijk materiaal) toebedeeld, maar het pakketje genen dat aan een ieder is toebedeeld omvat niet de genen van alle voorouders. Jij kunt een pakketje erfmateriaal hebben gekregen waarin het erfelijk materiaal (genen) van jouw Franse over-overgrootvader (in de vrouwelijke lijn) niet is opgenomen, maar een broer of zus van jou kan wel in het pakketje erfelijk materiaal dat hij of zij heeft grekegen genen hebben geërfd van die Franse voorouder. Jij zou dus je broers en zusters kunnen vragen om ook een DNA test via My Heritage te laten doen. My Heritage heeft van tijd tot tijd DNA testen tegen verlaagde prijs te koop, bijv. 1 DNA test voor de prijs van 49 euro. Wacht tot er weer een actie is van My Heritage waarin DNA testen tegen verlaagde prijs worden aangeboden, dat kan gebeuren mogelijk in de tijd van Pasen of Kerst.
De term ‘Engels’ in de DNA uitkomst van My Heritage omvat niet alleen personen van Engelse, maar ook van Nederlandse, Vlaamse, Duitse en Franse etniciteit, omdat de genen van Engelsen, Vlamingen, Duitsers en Fransen kennelijk veel overeenkomen.
Dus de genen van jouw Franse voorouder kunnen zijn meegenomen onder de term ‘Engels’ in de uitkomst van jouw DNA test via My Heritage.Indien je een gedetailleerder overzicht van de uitkomst van jouw DNA onderzoek wilt hebben, dan kun je het resultaat van jouw DNA onderzoek uploaden naar Gedmatch, zie https://fiom.nl/kenniscollectie/internationale-dna-databanken/informatie-over-dna-databanken/gedmatch
Je moet je eerst inschrijven bij Gedmatch. Daarna volg je de uitleg op hun website. Alles wijst zich bijna als vanzelf !
Hopelijk krijg je via Gedmatch een uitkomst van jouw DNA uitslag die duidelijker is.
Mocht ik hierboven iets niet helemaal juist hebben uitgelegd, dan hoop ik dat andere leden van dit forum mijn fout(en) hier verbeteren.
Met vriendelijke groet,
Rob Dumas- This reply was modified 3 years, 10 months ago by Rob Dumas.
19 February 2021 at 17:12 in reply to: Henri Frederik Otto van Cattenburch (geboren Ledok Bagelen 3 juni 1847) #39511Rob DumasParticipantHenri Frederik Otto van Cattenburch was overleden Soerabaja 1 mei 1913.
Probeer zijn overlijdensakte op te zoeken in de films van de Mormonen van de Burgerlijke Stand van Soerabaja van het jaar 1913, mogelijk staan de namen van zijn ouders vermeld in zijn overlijdensakte.
Bijregister (incompleet) van de Burgerlijke Stand van Soerabaja van het jaar 1913 is verfilmd en staat op LDS (= the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints = Mormonen) filmnr. 1357837 item 2.
Dan kun je nog proberen:
De overlijdens gegevens (akten?) van Europeanen te Soerabaja bij de Raad van Justitie te Soerabaja van de periode 1913-1914 die zijn verfilmd en staan op LDS filmnr 1474356 item 4 en LDS film 1931120 item 4.De LDS films kun je bekijken in 1 van de familiecentra van de Mormonen / the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints in Nederland.
Vermoedelijk zijn die nu dicht vanwege de Lockdown, maar wanneer ze weer open gaan dien je vooraf voordat je een bezoek brengt aan het familiecentrum eerst telefonisch een afspraak te maken. Zie voor informatie over de familiecentra van the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints hierboven de rubriek op de IGV website: Bronnen en click op the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints.
Met vriendelijke groet,
Rob DumasRob DumasParticipantHieronder nog enkele toevoegingen:
Op de website van Roosjeroos.nl vind ik een oudere zuster van Fredrica Sophia Carels. Haar naam is Johanna Carolina Carels, geb. Soerakarta 19 sept. 1839, zij huwde te Karang-Pandan (residentie Soerakarta) 30 juni 1874 Abraham Portier, geb. Soerakarta 15 mrt. 1842, overl. Ngawi (Madioen) 19 sept. 1902; Johanna Carolina Carels was overl. Ngawi (res. Madioen) 1 jan. 1920. Uit dit huwelijk werd in ieder geval 1 dochter geboren. Haar naam was Anna Portier, geb. Karang-Pandan 7 okt. 1873 (Regeringsch-Almanak 1875, p. 253), overl. Soerakarta 13 mei 1942.
Fredrica Sophia’s broer Johan Martinus Carels had uit zijn huwelijk van 1874 in ieder geval 1 dochter genaamd Louisa Martina Carels, overl. Soerakarta 1 nov. 1875.
Haar andere, jongere broer Willem Hendrik Carels, was afgegaan bij het KNIL te Soerakarta op 24 febr. 1902 (ná 12 jaar militaire dienst te hebben volbracht) en hij was overl. te Soerakarta 6 febr. 1917.
Dit zijn de laatste gegevens die ik heb gevonden over de familie Carels te Soerarkarta. Uit deze gegevens wordt duidelijk dat Salomon Abraham Carels de stamvader is van de familietak Carels te Soerakarta.
Succes!
Groet,
Rob Dumas- This reply was modified 3 years, 11 months ago by Rob Dumas.
Rob DumasParticipantDag Dewi, op de website van Roosjeroos vind ik dat Salomon Abraham Carels was overleden te Soerakarta 29 juli 1863 (Regerings-Almanak v Ned. Indie 1864, p. 109). Daarbij wordt vermeld dat hij militair was. In dat geval moet er een Stamboekinschrijving zijn van hem als soldaat in het Oost-Indisch leger. Ik vermoed dat hij was geboren in Semarang omstreeks 1804. Volgens de gegevens van de Volkstelling van personen van het mannelijk geslacht vanaf 16 jaar op Java en Madoera die werd gehouden in 1819 woonden er in dat jaar drie mannen met de familienaam Carels in Semarang namelijk Martinus Nicolaas Carels, oud 41 jaar geboren te Semarang, burger; Nicolaas Carels oud 25 jaar geboren te Semarang, burger; Johannes Bernardes Carels, oud 58 jaar, geboren te Semarang, burger. Mijn sterke vermoeden is dat de laatstgenoemde de vader is van de twee eerder genoemden met de damilienaam Carels en mogelijk is hij ook de vader van Salomon Abraham Carels. Wanneer je de Stamboekinschrijving van S.A. Carels als soldaat in het Oost-Indische leger in het Nationaal Archief te Den Haag vindt [wanneer de studiezaal weer open is] dan vindt je in zijn inschrijving vermeldt de namen van de ouders van Salomon Abraham Carels. ‘Salomon Abraham Carels’ klinkt joods, maar ik denk dat hij dat niet is aangezien zijn kinderen allen Christelijke namen dragen. Mogelijk was hij Ned.Hervormd, dit omdat ik in de doopregisters van de R.K. kerk te Semarang van 1808-1836 geen inschrijving van de doop van 1 van zijn kinderen heb aangetroffen. Vermoedelijk was Salomon Abraham Carels ook de vader van de kinderen Carels overl. te Semarang in 1821 en 1826. Of Karsia(h) ook hun moeder was dat weten we niet op grond van deze gegevens. Groet, Rob
- This reply was modified 3 years, 11 months ago by Rob Dumas.
-
AuthorPosts